Της Άννας Γεωργίου (αθλήτριας στίβου) και της Ειρήνης Στάθη (πρωταθλήτριας στη δισκοβολία), Γ΄ τάξη
Η δισκοβολία είναι ένα από τα αγωνίσματα ρίψεων του στίβου. Η λέξη δίσκος από την αρχή δεν σήμαινε τίποτε άλλο από ένα βαρύ αντικείμενο από πέτρα ή μέταλλο, το οποίο θα μπορούσε να ρίξει κάποιος, με σκοπό να αποδείξει τη δύναμή του. Ήταν ένα αγαπητό αγώνισμα για τους Αρχαίους Έλληνες, γεγονός που φαίνεται και από την τέχνη τους. Σήμερα η δισκοβολία αποτελεί ολυμπιακό άθλημα, ενώ συμπεριλαμβάνεται και στις περισσότερες αθλητικές διοργανώσεις του κλασικού αθλητισμού. Ο δίσκος των ανδρών είναι ξύλινος με μεταλλική στεφάνη, ζυγίζει 2 κιλά και έχει διάμετρο 22 εκ. Ο δίσκος των γυναικών έχει λίγο μικρότερη διάμετρο και ζυγίζει 1 κιλό.
Κανονισμοί
Ο αθλητής πρέπει να πετάξει τον δίσκο όσο πιο μακριά μπορεί, μέσα στον τομέα ρίψης, χωρίς να πατήσει έξω από τη βαλβίδα. Αφού ακουμπήσει ο δίσκος στο έδαφος θα πρέπει να βγει από το πίσω μέρος της βαλβίδας.
Τεχνική ρίψης
Στη δισκοβολία ο αθλητής κάνει μία και μισή περιστροφή μέσα στην κυκλική βαλβίδα και απελευθερώνει το δίσκο, δίνοντας ταυτόχρονα με το δείκτη στροφές στο δίσκο καθώς τον αφήνει. Για να ξεκινήσει η περιστροφή, ο δισκοβόλος κάνει μία ή δύο αιωρήσεις για να αποκτήσει ρυθμό και να φέρει το δίσκο πίσω από το σώμα του.
Πότε είναι άκυρος ένας αθλητής
• Όταν ακουμπήσει με οποιοδήποτε μέρος του σώματός του επάνω ή έξω από τη στεφάνη της βαλβίδας σε όλη τη διάρκεια της προσπάθειάς του.
• Όταν εγκαταλείψει τη βαλβίδα πριν ο δίσκος πέσει στο έδαφος.
• Όταν ο δίσκος πέσει έξω από τον τομέα ρίψης.
• Αν δεν αποχωρήσει από το πίσω ήμισυ της βαλβίδας.
• Αν δεν αρχίσει την προσπάθειά του μέσα από τη βαλβίδα από όρθια και ακίνητη στάση.
• Αν ο δίσκος ξεφύγει από τα χέρια του και πέσει στο έδαφος κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς του.
• Αν περάσει ο καθορισμένος χρόνος των 60″, χωρίς να έχει αρχίσει την προσπάθειά του.
Η εμπειρία της Ειρήνης, πρωταθλήτριας στο άθλημα:
Ξεκίνησα να ασχολούμαι με τη δισκοβολία στην ηλικία των 14 χρόνων. Όταν το πρωτοείδα μου κίνησε το ενδιαφέρον και από τότε έχει γίνει μια συνήθεια. Είναι στην καθημερινότητά μου και προπονούμαι για το καλύτερο με τη βοήθεια του προπονητή μου Μιχάλη Πετράκη αλλά και των ανθρώπων που έχω γύρω μου. Αυτό το άθλημα μού έχει μάθει να βλέπω τα πράγματα από μία άλλη πλευρά, με έχει βοηθήσει αρκετά στο να πιστεύω στον εαυτό μου και έχει βελτιώσει κομμάτια της προσωπικότητάς μου. Δεν φοβήθηκα να κάνω κάτι το διαφορετικό και τελικά ανταμείφθηκα μετρώντας 2 σημαντικές νίκες.
1) Στο κ16 όπου βγήκα δεύτερη με 29,91 μέτρα.
2) Στο κ18 όπου βγήκα τρίτη με 30,78 μέτρα.