Eκπαιδευτική επίσκεψη της Γ τάξης

βουλη

Την Δευτέρα 21/11/2016, οι μαθητές της Γ’ Γυμνασίου μπήκαμε στο λεωφορείο και ξεκινήσαμε για μια μονοήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στην Αθήνα. Η διαδρομή προς την πρωτεύουσα ήταν υπέροχη. Όλοι ήμασταν ενθουσιασμένοι γιατί αρχικά θα ξεφεύγαμε από την καθημερινότητα του σχολείου και την πίεση των διαβασμάτων ,αλλά και επειδή θα γνωρίζαμε την πρωτεύουσα της χώρας μας και θα ανακαλύπταμε τις ομορφιές της.

Πρώτος προορισμός μας: το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

 Μόλις φθάσαμε οι καθηγητές μας ανέλαβαν να μας ξεναγήσουν στους χώρους και τις εγκαταστάσεις. Είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά το βραβευμένο κτιριακό συγκρότημα του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», σχεδιασμένο από το αρχιτεκτονικό γραφείο Renzo Piano Building Workshop, καθώς και το Πάρκο που έχει σχεδιαστεί σύμφωνα με τις αρχές της αειφορίας και της βιωσιμότητας και αντανακλά το μεσογειακό τοπίο.

Περιηγηθήκαμε  στις νέες εγκαταστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής της εναλλακτικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης και ανεβήκαμε με το γυάλινο ασανσέρ στον Φάρο, που προσφέρει πανοραμική θέα σε όλη την Αθήνα, τον Πειραιά και τον Σαρωνικό.

Οι μαθητές είχαμε για πρώτη φορά την ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά τις νέες εγκαταστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, με την σκηνή της να είναι από τις μεγαλύτερες του κόσμου, μεγαλύτερη ακόμα και από τη Metropolitan Opera, της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, η οποία θα έχει χωρητικότητα 2 εκατομμύρια τόμους, όπως επίσης και το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος σε ολόκληρη την έκτασή του.

Στον όγδοο όροφο αυτού του κτιρίου επισκεφθήκαμε τον Φάρο. Ο «Φάρος» είναι  ένας πολυχώρος εκδηλώσεων με μοναδική θέα σε όλη την Αθήνα. Στην αίθουσα εκδηλώσεων φιλοξενείται η έκθεση “Γιάννης Μόραλης – Χρήστος Καπράλος. Μία φιλία ζωής και τέχνης” Οι δύο καλλιτέχνες συναντήθηκαν και συνδέθηκαν με φιλία στην Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, και έκτοτε ανέπτυξαν σχέσεις φιλίας στη ζωή και το έργο τους. Η έκθεση δίνει έμφαση τόσο στα έργα των δύο αυτών μεγάλων καλλιτεχνών, όσο και στη μεταξύ τους σχέση, η οποία ακολουθεί μια παράλληλη πορεία. Μια επιλογή από 18 χάλκινα έργα του Καπράλου παρουσιάζονται πλάι σε μια μικρή αναδρομική του Μόραλη. 50 αριστουργήματα του ζωγράφου, που προέρχονται κυρίως από τη μεγάλη δωρεά του στην Εθνική Πινακοθήκη, αλλά και από ιδιωτικές συλλογές, εικονογραφούν την πορεία από τα πρώιμα έργα του έως την κλασική αφαίρεση των τελευταίων χρόνων.

Πάνω από τον Φάρο βρίσκεται και το ενεργειακό στέγαστρο, ένα κατασκευαστικό και τεχνικό επίτευγμα, που καλύπτεται από φωτοβολταϊκά πάνελ και παράγει ηλεκτρική ενέργεια.

Κατεβαίνοντας με τα πόδια νιώσαμε να «πετάμε». Προσγειωθήκαμε στο εξαιρετικό κανάλι.

Δεύτερος προορισμός  το πλανητάριο.

 Η προβολή που είδαμε ήταν το «Παράξενοι Κόσμοι στο Ηλιακό Σύστημα». Επί της ουσίας πρόκειται για μια ψηφιακή παράσταση που ξεναγεί μικρούς και μεγάλους σε ορισμένους από τους πιο ακραίους πλανήτες και δορυφόρους του Ηλιακού μας Συστήματος. Πήγαμε από την καυτή Αφροδίτη ως τον παγωμένο Πλούτωνα και από τις θάλασσες μεθανίου του Τιτάνα έως τα πέρατα της βαρυτικής «κυριαρχίας» του Ήλιου.

Η εμπειρία αυτή ήταν μοναδική καθώς έδινε το αίσθημα στους μαθητές ότι ζουν οι ίδιοι μέσα στο διάστημα, τόσο ολοζώντανη ήταν η προσομοίωση!

 Επίσκεψη στη Βουλή των Ελλήνων

 Στη συνέχεια πραγματοποιήσαμε μία προγραμματισμένη επίσκεψη στη Βουλή των Ελλήνων, στα πλαίσια του μαθήματος της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής.

Στόχος της ήταν να γνωρίσουμε  το μέρος όπου παίρνονται οι πιο σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της χώρας μας, τον χώρο όπου διεξάγεται ο δημόσιος πολιτικός διάλογος από τους αντιπροσώπους της πατρίδας μας (Βουλευτές) σχετικά με τα προβλήματα του Ελληνικού Έθνους και τη συμμετοχή της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε ότι το κτήριο που σήμερα στεγάζει την Βουλή των Ελλήνων ήταν αρχικά τα Ανάκτορα του Βασιλιά Όθωνα. Το κτίριο διατηρεί εξωτερικά την αρχική του όψη από τον 19οαιώνα, όμως στο εσωτερικό του έχουν γίνει μεγάλες αλλαγές.

Η Βουλή χρησιμοποιεί ως έδρα της το κτίριο αυτό από το 1935. Το 1929 η Κυβέρνηση Ελευθερίου Βενιζέλου αποφασίζει τη μεταφορά της Βουλής από το παλαιό Βουλευτήριο της οδού Σταδίου στο κτίριο των παλαιών Ανακτόρων. Το 1930 ξεκινούν οι εργασίες για τη μετατροπή του κτιρίου σε «Μέγαρο τη Βουλής και της Γερουσίας» σε σχέδια του αρχιτέκτονα Ανδρέα Κριεζή. Το 1935 την 1η Ιουλίου αρχίζει πανηγυρικά τις εργασίες η Ε’ Εθνική Συνέλευση στη νέα αίθουσα της Ολομέλειας.

Σταθήκαμε τυχεροί γιατί είδαμε την αλλαγή της φρουράς στο μνημείο του άγνωστου στρατιώτη. Την ώρα της αλλαγής όλοι αισθανόμασταν περήφανοι για το έθνος μας αλλά και δέος καθώς βλέπαμε την διαδικασία της αλλαγής.

Παρακολουθήσαμε πρώτα τους Εύζωνες της προεδρικής φρουράς να αποδίδουν τιμές στο μνημείο του αγνώστου στρατιώτη και θαυμάσαμε τις καταπληκτικές κινήσεις ακριβείας. Στην είσοδο, αφού χωριστήκαμε σε δύο ομάδες, έγινε έλεγχος των αποσκευών μας και περάσαμε  στο εσωτερικό του κτηρίου. Αρχικά παρακολουθήσαμε ένα βίντεο σχετικό με την ιστορία του κτιρίου, για τη δημοκρατία και το πολίτευμα μας.

Τελευταία αφήσαμε την αίθουσα του κοινοβουλίου. Οι εικόνες θα μας μείνουν αξέχαστες. Όταν καθίσαμε στα έδρανα των βουλευτών αισθανθήκαμε ότι είμαστε οι νέοι Βουλευτές της Ελλάδας. Δεν είχαμε ξαναέρθει στη Βουλή και η αίθουσα μας φάνηκε πιο μικρή απ’ ότι την είχαμε φανταστεί. Η ξεναγός μας εξήγησε σε ποιες θέσεις κάθεται ο Πρόεδρος της Βουλής, ο Πρωθυπουργός, οι Υπουργοί, οι επίσημοι, οι δημοσιογράφοι, οι επισκέπτες και οι διάφορες κοινοβουλευτικές ομάδες. Μάθαμε για τις συνεδριάσεις, τις ψηφοφορίες, τις εργασίες της Βουλής και τη διαδικασία που ακολουθεί ο κάθε βουλευτής για να πάρει το λόγο.

Ευχαριστούμε τους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας

κ. Ζήση Δέσποινα, κ. Πανταζή  Γεώργιο, κ. Μπάκουλη  Μαργαρίτα, κ. Τριανταφύλλου Αντιγόνη και κ. Μπιτζικούδη Ματένια

για την ευκαιρία που μας έδωσαν να αποκτήσουμε μοναδικές εμπειρίες.

Οι μαθήτριες και οι μαθητές της Γ΄τάξης του 1ου Γυμνασίου Κορίνθου

1 2

 

Σχολιάστε

Top