Τα πιο περίεργα χριστουγεννιάτικα έθιμα του κόσμου

Τα Χριστούγεννα είναι μια πολύ σημαντική εορτή η οποία είναι  πολύ διαδεδομένη σε ολόκληρο τον κόσμο. Για αυτόν τον λόγο υπάρχουν και διάφορα έθιμα. Όμως με τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των πολιτισμών υπάρχουν και παρά πολλά τα οποία είναι και διαφορετικά.

Σουηδία: Βλέπουν τον DONALD DUCK στην τηλεόραση

Κάθε χρόνο στις 3 μ.μ. στην Παραμονή των Χριστουγέννων, περίπου η μισή Σουηδία παρακολουθεί στην τηλεόραση το επεισόδιο του Walt Disney το 1958 «Από όλους μας σε όλους σας«. Ο τίτλος μεταφράζεται σε «Ο Donald Duck και οι φίλοι του σας εύχονται Καλά Χριστούγεννα». Από το 1959, το επεισόδιο παίζεται στην τηλεόραση κάθε χρόνο στις 24 του μήνα, την ίδια ώρα, χωρίς διαφημιστικά διαλείμματα.

Βενεζουέλα: Roller Skating

Στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας, το Καράκας, υπάρχει η μακροχρόνια παράδοση, κάθε πρωί της Παραμονής των Χριστουγέννων, όλοι οι κάτοικοι να κάνουν roller skating. Ο θρύλος θέλει τα παιδιά της πρωτεύουσας να κοιμούνται με το βράδυ με ένα μακρύ κορδόνι δεμένο στα πόδια τους το οποίο κρέμεται έξω από το παράθυρο. Όταν οι skaters περνάνε έξω από τα παράθυρα των σπιτιών τραβάνε τα κορδόνια για να ενημερώσουν τα παιδιά ότι ήρθε η ώρα να ξυπνήσουν και να φορέσουν τα πατίνια τους. Η μέρα τελειώνει με τον ήχο των καμπανών της εκκλησίας και με την μάζα να μαζεύεται για ένα μεγάλο γιορτινό τραπέζι. Το έθιμο συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Εικόνα1

Γουατεμάλα: «Ο καιγόμενος διάβολος»

Κάθε χρόνο στις 7 Δεκεμβρίου, 6 η ώρα το απόγευμα οι κάτοικοι ανάβουν φωτιές για να «κάψουν τον διάβολο» και να ξεκινήσει έτσι η χριστουγεννιάτικη περίοδος. Η παράδοση έχει ιδιαίτερη σημασία στην πόλη της Γουατεμάλας. Η παράδοση εξελίχθηκε από μια απλή φωτιά στο κάψιμο μιας διαβολικής φιγούρας για την γιορτή της Παναγίας.

Oυαλία: Το άλογο-φάντασμα Gray Mare

Το “Gray Mare”, είναι το όνομα που έχει δοθεί στο άλογο-φάντασμα που περιφέρουν οι κάτοικοι από πόρτα σε πόρτα μεταξύ των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στην Ουαλία. Τυπικά κατασκευασμένο από ένα κρανίο αλόγου, ένα σεντόνι και κορδέλες το άλογο μεταφέρεται από πόλη σε πόλη και προκαλεί τους γείτονες σε μια «ποιητική μάχη.

Ισλανδία: Η γάτα Yule

Η Ισλανδία έχει τη δική της τρομακτική Χριστουγεννιάτικη φιγούρα, τη γάτα Yule, η οποία παραμονεύει στο χιόνι και περιμένει να καταβροχθίσει όποιον δεν έχει αγοράσει καινούρια ρούχα για να φορέσει τα Χριστούγεννα. Στις ισλανδικές αγροτικές κοινωνίες οι εργοδότες συχνά επιβραβεύουν τα μέλη των νοικοκυριών τους με νέα ρούχα και παπούτσια από δέρμα προβάτου, κάθε χρόνο, ως τρόπο να ενθαρρύνουν τον καθένα να εργαστεί σκληρά μέχρι τα Χριστούγεννα. Μέχρι σήμερα οι Ισλανδοί εξακολουθούν να θεωρούν ότι είναι πολύ σημαντικό να φορούν νέα ρούχα την Παραμονή των Χριστουγέννων όταν αρχίζουν οι εορτασμοί. Έτσι, ουσιαστικά, η γάτα Yule τιμωρεί τους τεμπέληδες τρώγοντας τα δώρα και τα τρόφιμά τους.Εικόνα2

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης