Επάγγελμα: προγραμματιστής

Επάγγελμα: προγραμματιστής

Ο Προγραμματιστής H/Y σχεδιάζει προγράμματα ηλεκτρονικού υπολογιστή. Μετατρέπει τη λύση του αναλυτή σε λεπτομερή λογικά διαγράμματα και κωδικοποιεί τα προγράμματα στην επιλεγμένη γλώσσα προγραμματισμού, ώστε να είναι αναγνωρίσιμα από τον Η/Υ. Ειδικότερα, λαμβάνει πληροφορίες για ένα πρόβλημα, το αναλύει, σχηματίζει το λογικό διάγραμμα και κατασκευάζει το ανάλογο πρόγραμμα Η/Υ, το οποίο μπορεί να είναι ηλεκτρονικό παιχνίδι, λογιστικό σύστημα, ή κειμενογράφος.

Ουσιαστικά, προσαρμόζει τις δυνατότητες των Η/Υ στις ανάγκες του χρήστη. Ασχολείται, επίσης, με τη μελέτη και εφαρμογή νέων συστημάτων, ή με τη βελτίωση και προώθηση γνωστών εφαρμογών και ελέγχει τα προγράμματα για να βεβαιωθεί ότι τα αποτελέσματα ταιριάζουν με την πραγματικότητα και να διορθώσει τα πιθανά λάθη. Όταν το πρόγραμμα τελειοποιηθεί, ο Προγραμματιστής Η/Υ συντάσσει ένα «φάκελο προγράμματος» που περιλαμβάνει όλα τα αναλυτικά στοιχεία για την ανάπτυξη του προγράμματος και γραπτές οδηγίες για το χειριστή του Η/Υ. Επίσης, όταν ορισμένα από τα δεδομένα του προβλήματος αλλάξουν, ο Προγραμματιστής πρέπει να αναπροσαρμόσει το πρόγραμμα και να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές.

Απαιτούμενη Εκπαίδευση: Ο Προγραμματιστής Η/Υ μπορεί να έχει σπουδάσει στα Τμήματα Πληροφορικής των ΤΕΙ, ή να έχει αποκτήσει σχετικές γνώσεις βοηθού προγραμματιστή σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ. Ειδικά σεμινάρια ταχύρρυθμης επιμόρφωσης προσφέρονται και από εξειδικευμένες ιδιωτικές εταιρείες.

Απαιτούμενες Δεξιότητες:

  • Ερευνητικό πνεύμα, ευστροφία, ικανότητα λογικών υπολογισμών
  • Υπομονή και ακρίβεια
  • Μεγάλη συγκέντρωση και προσοχή στη λεπτομέρεια
  • Ικανότητα επαγωγικού συλλογισμού και αναλυτική, καθαρή σκέψη
  • Δημιουργική φαντασία
  • Ευχέρεια στη χρήση αριθμών
  • Μεγάλη δεξιότητα στο χειρισμό Η/Υ
  • Διδακτική ικανότητα για να εξηγεί τα θέματα της πληροφορικής στους μη ειδικούς με αναλυτικό και κατανοητό τρόπο

contact-ilc-for-custom-plastic-sheets-301x301-dab      Δημήτρτης Α.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης