Το Πρόγραμμα «Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου-EPAS»

Το Πρόγραμμα «Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» με υπεύθυνες καθηγήτριες την κ. Ξανθίππη Καραβίδα, την κ. Ειρήνη Παπά και την κ. Παναγιώτα Θεοδωροπούλου, είναι καινοτόμο και σύγχρονο. Διοργανώνεται από  το Γραφείο του  Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και το 1ο ΓΕΛ Κατερίνης  συμμετέχει στο πρόγραμμα για δεύτερη σχολική χρονιά 2022-23.

Κεντρικοί στόχοι του Προγράμματος είναι η αναβάθμιση της γνώσης των μαθητών/τριών σε ό,τι αφορά στον Ευρωπαϊκό Κοινοβουλευτισμό, στις αξίες της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της ενεργού πολιτειότητας. Επίσης, μέσω των διαφόρων δράσεων οι οποίες υλοποιούνται στο πλαίσιο του Προγράμματος, οι μαθητές/τριες ενημερώνονται για τα θέματα που σχετίζονται με τη δομή, τη λειτουργία και τον ρόλο των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδιαίτερα  του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με απώτερο στόχο την ενεργή συμμετοχή τους στο «δημοκρατικό γίγνεσθαι» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τέλος, παρέχει δεξιότητες για την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση στο μέλλον, δημιουργώντας ενημερωμένους κι ενεργούς πολίτες του αύριο.

Στο τέλος της σχολικής χρονιάς, και μετά από αξιολόγηση των δράσεων, ο τίτλος του «Σχολείου- Πρέσβη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» αποδίδεται στα επιτυχόντα σχολεία, με διάρκεια έναν χρόνο. Για το σκοπό αυτό δίδεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ειδική πλακέτα, η οποία μπορεί να αναρτηθεί στο σχολείο. Παράλληλα, απονέμεται τιμητικό δίπλωμα στους Μαθητές – Πρέσβεις του Ε.Κ. (Junior Ambassadors), τους Καθηγητές – Πρέσβεις του Ε.Κ. (Senior Ambassadors), καθώς και δίπλωμα αναγνώρισης συμμετοχής σε άλλους μαθητές οι οποίοι είχαν ενεργό δράση στο Πρόγραμμα. Ακόμη, μπορεί να δοθεί σε εκπαιδευτικούς και μαθητές η δυνατότητα συμμετοχής στις συναντήσεις Euroscola στο Στρασβούργο, καθώς και σε άλλες εκδηλώσεις που διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στα κράτη μέλη και στις Βρυξέλλες ή το Στρασβούργο.

Συγκεκριμένα, όσοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα, εκπαιδευτικοί και μαθητές/τριες από όλες τις τάξεις, καλούνται να συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικές δράσεις, αφού πρώτα ενημερώνονται με Online webinar και αξιοποιούν το εκπαιδευτικό υλικό από τις ιστοσελίδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το learning corner ή γωνιά μάθησης όπου έχει πλούσιο υλικό και πολλά παιχνίδια προσομοίωσης και κουίζ όπου τα παιδιά μαθαίνουν με παιγνιώδη τρόπο.

Φέτος οι δράσεις μας επικεντρώνονται στον ψηφιακό εγγραμματισμό και τις Ευρωπαϊκές Εκλογές.

Την Ημέρα της Ευρώπης (9 Μαΐου), ημέρα λήξης του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου θα γιορτάσουμε την ειρήνη, τη χαρά, τη δημιουργία, το ευρωπαϊκό πνεύμα.  Επιχειρούμε την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διάχυση του προγράμματος.

Στόχος μας είναι να συμβάλουμε κι εμείς, όσο μπορούμε, στην προώθηση της ενεργούς πολιτειότητας, της ενεργοποίησης και της συμμετοχής των αυριανών πολιτών στα κοινά. Ο ενεργός πολίτης είναι ο υπεύθυνος πολίτης, που  ενημερώνεται για τα κοινά, αναζητά πληροφορίες και συμμετέχει στο χώρο της δημόσιας συζήτησης για τη λήψη αποφάσεων, διαμορφώνει κριτική σκέψη και ξέρει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του.

Το πρόγραμμα «Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» είναι ένα Πρόγραμμα που μας ενέπνευσε να συμμετάσχουμε σε δράσεις, μας κινητοποίησε να γνωρίσουμε τι κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για εμάς, όπως επίσης και στο να εξοικειωθούμε με τους θεσμούς και όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η φετινή χρονιά είναι αφιερωμένη στις Ευρωπαϊκές Εκλογές που θα διεξαχθούν τον Ιούνιο του 2024.  Συμμετέχουμε για δεύτερη χρονιά, πιο δυναμικά, και στόχος μας είναι να συμβάλουμε ενεργά στην εκστρατεία ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών σχετικά με τις  Ευρωπαϊκές Εκλογές. Προτρέπουμε κι άλλα σχολεία να συμμετάσχουν στο Πρόγραμμα. Να είναι σίγουροι ότι θα αποκομίσουν πολύτιμες εμπειρίες και γνώσεις και πραγματικά πολύτιμο εφόδιο για το μέλλον ως Ευρωπαίοι πολίτες.

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης