Δημοσιογράφος: Γεια σας, πώς σας λένε;
Μέτοικος: Γεια σας! Ονομάζομαι Δίων.
Δημοσιογράφος: Είστε μέτοικος και ζείτε στην πόλη μας αρκετά χρόνια πια. Πείτε μας λίγα λόγια για τη ζωή ενός μετοίκου στην Αθήνα.
Μέτοικος: Η ζωή εδώ είναι γεμάτη ευκαιρίες ,αλλά και προκλήσεις. Η Αθήνα είναι ένα σημαντικό εμπορικό κέντρο, με πολλούς ανθρώπους και ιδέες. Ωστόσο, ως μέτοικος δεν έχω τα ίδια δικαιώματα με τους Αθηναίους πολίτες.
Δημοσιογράφος: Ποια είναι τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζετε;
Μέτοικος: Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη πολιτικών δικαιωμάτων. Δεν μπορώ να συμμετέχω στην Εκκλησία του Δήμου, ούτε να εκλεγώ σε δημόσια αξιώματα. Επίσης, πρέπει να πληρώνω έναν ειδικό φόρο, το μετοίκιον, για να μου επιτρέπεται να ζω στην Αθήνα.
Δημοσιογράφος: Πώς είναι η σχέση σας με τους Αθηναίους πολίτες;
Μέτοικος: Οι περισσότεροι Αθηναίοι είναι φιλικοί και φιλόξενοι. Έχω πολλούς φίλους και συνεργάτες εδώ. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιοι που μας βλέπουν με καχυποψία, ως ξένους.
Δημοσιογράφος: Ποια είναι η γνώμη σας για την αθηναϊκή δημοκρατία;
Μέτοικος: Παρά τους περιορισμούς που έχουμε, πιστεύω ότι η δημοκρατία είναι ένα σπουδαίο σύστημα. Δίνει φωνή στους πολίτες και τους επιτρέπει να συμμετέχουν στη διαμόρφωση του μέλλοντος τους.
Δημοσιογράφος: Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον;
Μέτοικος: Θέλω να συνεχίσω να αναπτύσσω την επιχείρησή μου και να συμβάλω στην οικονομική ανάπτυξή της Αθήνας. Ελπίζω ότι κάποια στιγμή θα αποκτήσω και την ιδιότητα του Αθηναίου πολίτη.
Δημοσιογράφος: Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη.
Μέτοικος: Κι εγώ σας ευχαριστώ!
Ευαγγελία Κ. – μαθήτρια της Α τάξης
Επιμέλεια: Μάγδα Μπίγκα. ΠΕ02

