Σε μια εποχή όπου το περιβάλλον δοκιμάζεται από την υπερκατανάλωση και την αλόγιστη απόρριψη υλικών, οι μαθήτριες της Γ’ Γυμνασίου του σχολείου μας απέδειξαν ότι η δημιουργικότητα μπορεί να συνδυαστεί με την οικολογική συνείδηση. Στα πλαίσια του περιβαλλοντικού προγράμματος με τίτλο «Μην το πετάς… Δημιούργησε και φόρεσέ το!», οι μαθήτριες συμμετείχαν ενεργά και με ενθουσιασμό σε μια ξεχωριστή εκπαιδευτική εμπειρία που συνδύασε την ανακύκλωση με τη μόδα.
Ο βασικός στόχος του προγράμματος ήταν να καλλιεργηθεί η ιδέα της επαναχρησιμοποίησης και να γίνει κατανοητό ότι αντικείμενα που θεωρούμε «άχρηστα» ή «παλιά» μπορούν να αποκτήσουν νέα ζωή, μορφή και αξία. Οι μαθήτριες ενθαρρύνθηκαν να αξιοποιήσουν τόσο ανακυκλώσιμα υλικά όπως πλαστικές σακούλες, καλαμάκια, εφημερίδες και παλιές ακτινογραφίες, όσο και ρούχα που δεν χρησιμοποιούσαν πια. Μέσα από τη φαντασία και την ομαδική δουλειά, κατάφεραν να μεταμορφώσουν αυτά τα υλικά σε εντυπωσιακά ρούχα.
Το αποτέλεσμα; Μια συλλογή από πρωτότυπα φορέματα, φούστες και μπλούζες που εντυπωσίασαν με τον σχεδιασμό τους και θα μπορούσαν άνετα να σταθούν σε πασαρέλα δίπλα σε δημιουργίες επώνυμων σχεδιαστών. Το κάθε ρούχο είχε τη δική του ιστορία και αντανακλούσε το προσωπικό στυλ και την έμπνευση των κοριτσιών, αποδεικνύοντας ότι η τέχνη και η περιβαλλοντική ευαισθησία μπορούν να συνυπάρξουν με τον πιο δημιουργικό τρόπο. Παράλληλα, μέσα από τη δράση αυτή τέθηκε ένα ακόμα σημαντικό μήνυμα: η ανάγκη να στραφούμε ενάντια στο φαινόμενο της fast fashion, που επιβαρύνει το περιβάλλον και προωθεί τον γρήγορο, εφήμερο καταναλωτισμό.
Στο πλαίσιο του προγράμματος, πραγματοποιήθηκε και μια περιβαλλοντική εκδρομή στα Ιωάννινα, όπου οι μαθήτριες επισκέφθηκαν το Μουσείο Παπαγιάννη στο χωριό Ελληνικό. Εκεί είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά έργα του καλλιτέχνη από ανακυκλωμένα και καθημερινά υλικά. Ένας καλλιτέχνης που δημιουργεί τέχνη με βαθιά οικολογικό μήνυμα. Η επίσκεψη αποτέλεσε πηγή έμπνευσης και ενίσχυσε τη σημασία της ανακύκλωσης ως δημιουργική διαδικασία.
Η τελική παρουσίαση του προγράμματος έγινε στην ολομέλεια του σχολείου μας, όπου οι μαθήτριες παρουσίασαν τις δημιουργίες τους, εξήγησαν τη διαδικασία και μίλησαν για τα μηνύματα που ήθελαν να περάσουν. Η εκδήλωση συγκίνησε και ενθουσίασε μαθητές και καθηγήτες, αποδεικνύοντας ότι ακόμη και μέσα στο σχολείο μπορούν να γεννηθούν ιδέες που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και προάγουν την αισθητική και τη δημιουργικότητα.
Το πρόγραμμα «Μην το πετάς… Δημιούργησε και φόρεσέ το!» άφησε θετικό αποτύπωμα τόσο στις μαθήτριες όσο και στην ευρύτερη σχολική κοινότητα.
Μια υπενθύμιση: με φαντασία, συνεργασία και περιβαλλοντική ευαισθησία, μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο ξεκινώντας από την ντουλάπα και τον κάδο μας!
Οι υπεύθυνες καθηγήτριες
Ανδρονίκη Οικονόμου
Ευδοξία Θεοδώρογλου
Κωνσταντίνα Παναγιωτίδου
Ελένη Χαριτωνίδου

