Κάπνισμα, το πιο εθιστικό ναρκωτικό

Βασίλης Ανταβαλής

  • Η χρόνια χρήση του τσιγάρου προκαλεί η καρκίνο
  • Προσοχή στους παθητικούς καπνιστές, δεν φταίνε σε τίποτα.
  • Οι αθλητές που καπνίζουν κουράζονται ευκολότερα και δεν αναπνέουν καλά. Η αντοχή και οι επιδόσεις τους είναι μειωμένες.
  • Στα παιδιά που καπνίζουν από πολύ νωρίς μπλοκάρεται η ανάπτυξη και ευκολότερα εμφανίζουν προβλήματα υγείας.

αναστ

Ελισάβετ Μαραγκού

Στις μέρες μας το κάπνισμα είναι κάτι πολύ συνηθισμένο και κοινότυπο. Σκεφτείτε, το 35% του πληθυσμού παγκοσμίως καπνίζει.

Ναι, μεν, θεωρείται απόλαυση και είναι ό,τι πρέπει (όπως λένε) για να ανακουφίσει το άγχος και τις ανυπόφορες υποχρεώσεις της καθημερινότητας, αλλά η μακροχρόνια χρήση του βλάπτει την υγεία, την εμφάνισή μας, τους γύρω μας, ακόμη και το περιβάλλον.

Ας αρχίσουμε με την υγεία μας. Το τσιγάρο περιέχει περίπου 4.000 χημικές ουσίες, από τις οποίες οι 250 είναι εξαιρετικά επιβλαβείς για τον οργανισμό μας κι άλλες 50 καρκινογόνες. Όλες αυτές οι ουσίες αυξάνουν κατά 20 φορές τον κίνδυνο διάφορων πνευμονικών παθήσεων, καρκίνων και άλλων ασθενειών. Κάτι σίγουρο είναι ότι κάνει τα πνευμόνια μας, την καρδιά μας  και γενικά το σώμα μας πιο αδύναμο.

Αμέσως μετά έρχεται η εμφάνιση, κάτι που όλοι προσέχουμε λίγο πολύ. Τα δόντια και τα δάκτυλα κιτρινίζουν. Τα μαλλιά, τα ρούχα, το δέρμα , όσο και να πλυθούν, θα έχουν την ανεπιθύμητη οσμή του τσιγάρου.

καπνΑλλά ακόμη κι αν δεν μας νοιάζει ούτε η υγεία μας, ούτε η εμφάνιση μας, πρέπει τουλάχιστον να νοιαστούμε για τους κοντινούς μας ανθρώπους, ειδικά αν δεν καπνίζουν οι ίδιοι. Σε άτομα  που απλά βρίσκονται κοντά σε άλλα άτομα που καπνίζουν επηρεάζεται η υγεία τους, είναι το λεγόμενο «παθητικό κάπνισμα». Το 15% των ατόμων που έχουν παθήσεις λόγω του καπνίσματος δεν καπνίζουν οι ίδιοι, αλλά οι γύρω τους. Για παράδειγμα, ένα άτομο που δουλεύει σε ένα μαγαζί που επιτρέπεται το κάπνισμα, ακόμη κι αν το ίδιο δεν καπνίζει, είναι πιθανόν να έχει επιπτώσεις στην υγεία του.

Τέλος, το περιβάλλον. Μία μόνο γόπα μπορεί να χρειαστεί μέχρι και τρία ολόκληρα χρόνια για να αποσυντεθεί! Και δυστυχώς υπάρχουν πολλοί ανεύθυνοι που πετάνε τα αποτσίγαρά τους εδώ κι εκεί. Και μολύνουν το περιβάλλον. Και ποιος ξέρει αν ένα τσιγάρο και μόνο από όλα αυτά δεν έχει σβήσει καλά. Ποιος ξέρει πόσες φωτιές έχουν αρχίσει λόγω ενός τσιγάρου, πόσα φυτά και δέντρα έχουν καεί…

Τώρα, μπορεί να σκέφτεται κανείς ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο, η νέα μόδα, δεν κάνει κακό. Η πικρή αλήθεια είναι ότι βλάπτει εμάς ακόμη περισσότερο από το κανονικό τσιγάρο. Το κανονικό τσιγάρο δημιουργεί μία «πίσσα» στα πνευμόνια, ενώ το ηλεκτρονικό παγιδεύει μέσα τους ατμούς και υγρασία, που στο μέλλον μπορεί να αποδειχτούν ακόμα πιο βλαβερές. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα…

Επομένως, μόνο μία λύση υπάρχει. Αποφεύγουμε κάθε είδος καπνίσματος, προσέχουμε την υγεία μας και προσπαθούμε να πείσουμε και τους γύρω μας να κάνουν το ίδιο.

Σάββας Ταχτσίδης

Το κάπνισμα σήμερα είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Δυστυχώς στη χώρα μας το ποσοστό των ατόμων που καπνίζουν είναι μεγάλο και το φαινόμενο αυτό έχει πολλές αρνητικές συνέπειες. Μαυρίζουν τα πνευμόνια, η αντοχή των ανθρώπων που καπνίζουν μειώνεται και το σημαντικότερο από όλα είναι οι αυξημένες πιθανότητες των καπνιστών να πάθουν καρκίνο. Επομένως, οι νεότεροι, γνωρίζοντας περισσότερα, δεν πρέπει να ξεκινήσουν να καπνίζουν.

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης