O Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Ο στρατιωτικός ηγέτης της Ελληνικής Επανάστασης!!!
Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης γεννήθηκε στο Ραμοβούνι Μεσσηνίας στις 3 Απριλίου του 1770. Ήταν Έλληνας αρχιστράτηγος, οπλαρχηγός, ηγετική μορφή της Επανάστασης του 1821. Γιος του κλεφτοκαπετάνιου Κωνσταντή Κολοκοτρώνη ο οποίος συμμετείχε και σκοτώθηκε στα Ορλοφικά (η πρώτη αποτυχημένη προσπάθεια εναντίον των Τούρκων με τη βοήθεια των Ρώσων) τη χρονιά που γεννήθηκε ο Θεόδωρος, γεγονός που τον στιγμάτισε.
Ως ενήλικας ο Κολοκοτρώνης εντάσσετε στην υπηρεσία των Δεληγιάννηδων ως κάπος (φρουρός των πλούσιων) και γίνεται επικεφαλής τους. Έως το 1806, θα συνεχίσει τη δράση του ως κλέφτης μέχρι να καταφύγει στη Ζάκυνθο, όταν ο Σουλτάνος θα δώσει εντολή να εκδιωχθούν όλοι οι κλέφτες από την Πελοπόννησο. Στη Ζάκυνθο θα ενταχθεί στο γαλλικό στρατό και όταν αργότερα στα Επτάνησα θα’ ρθούν οι Άγγλοι κατατάσσεται στο στρατό τους και παίρνει αξίωμα.
Η παραμονή του στα Επτάνησα θα δώσει στον Κολοκοτρώνη την ιδέα για επανάσταση, διότι θα έρθει σε επαφή με έννοιες όπως διαφωτισμός, γαλλική επανάσταση και έθνος. Άγνωστες έως τότε έννοιες καθώς στην Ελλάδα είχαμε αυτοκρατορία. Ο Κολοκοτρώνης θα μυηθεί στη φιλική εταιρεία και στις αρχές του 1821 θα πάει στη Μάνη για να οργανώσει τον ξεσηκωμό. Τις 17 Μαρτίου ξεσήκωσαν την πρώτη επανάσταση και στις 23 Μαρτίου απελευθέρωσαν την Καλαμάτα. Σημαντικές νίκες του ήταν στο Βαλτέτσι στις 14 Μαΐου του 1821 και η πολιορκία της Τριπολιτσάς που απελευθερώθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου του 1821. Η μεγαλύτερη νίκη του ήταν στα Δερβενάκια, όπου καταποντίστηκε ο στρατός του Δράμαλη. Στη μάχη αυτή ο Κολοκοτρώνης έμεινε στην ιστορία για το στρατηγικό του νου και απέκτησε τεράστιο στρατιωτικό κύρος.
Κατά τον εμφύλιο ανάμεσα σε στρατιωτικούς και πολιτικούς, όπου ο Κολοκοτρώνης ζητά μερίδιο στην εξουσία χάνει το γιο του Πάνο, παραδίδεται και φυλακίζεται στην Ύδρα. Θα ζητήσει και θα αποφυλακιστεί με σκοπό να βοηθήσει τους Έλληνες να αντισταθούν κατά του Ιμπραήμ που σταδιακά καταλαμβάνει την Πελοπόννησο. Είναι η μοναδική στιγμή που ο ίδιος θα φοβηθεί γιατί οι Έλληνες παραδίνονται χωρίς αντίσταση στους Τούρκους. Ο Κολοκοτρώνης θα χαρακτηριστεί ως Γέρος του Μοριά, γιατί πολέμησε μόνο στην Πελοπόννησο. Από το πλήθος των σκληροτράχηλων οπλαρχηγών που πρωταγωνίστησαν στην Ελληνική Επανάσταση, ξεχωρίζει, δίχως αμφιβολία, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Θρύλος για τους συντρόφους του και φόβητρο για τους εχθρούς του, ο γέρος του Μοριά αναδείχθηκε στην εµβληµατικότερη προσωπικότητα της Παλιγγενεσίας. Ηγήθηκε της Επανάστασης στο Μοριά, οργάνωσε και υλοποίησε τις μεγάλες στρατιωτικές επιτυχίες εναντίον των Τούρκων, ενώ, όταν χρειάστηκε, διέσωσε και εγγυήθηκε µε το κύρος του την ενότητα των Ελλήνων.
Η στρατιωτική του δράση θα σταματήσει το 1825, όπου θα αναλάβει πολιτικά καθήκοντα δίπλα στον Καποδίστρια, πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδας. Μετά το θάνατο του Καποδίστρια θα μείνει δίπλα στο βασιλιά Όθωνα. Ωστόσο, η αντιβασιλεία (κυβερνούσαν εκείνη γιατί ο Όθωνας ήταν ανήλικος) θα τον κατηγορήσει ότι θέλει να διώξει το βασιλιά και θα φυλακιστεί στο Παλαμήδι, αλλά στη δίκη του θα αθωωθεί.
Ο Κολοκοτρώνης πέθανε στις 04 Φεβρουαρίου του 1843 στην Αθήνα στο σπίτι του και η ταφή του έγινε στο Α΄ νεκροταφείο Αθηνών που μέχρι σήμερα υπάρχει το κενοτάφιό του. Τα οστά του έχουν μεταφερθεί και βρίσκονται στην κεντρική πλατεία της Τρίπολης στο άγαλμά του.
Πατήστε εδώ για να δείτε και την παρουσίαση ->
KOLOKOTRONIS

(Τάξη Δ-Κρεμμύδα Σπ.)