Αξιοθέατα

Γέφυρα Δεβοσέτου
Η μεγάλη πέτρινη Γέφυρα που κυριαρχεί στον κόλπο του Αργοστολίου είναι έργο του Ελβετού Καρόλου- Φιλίππου De Bosset ή έπι το ελληνικότερο, Δεβοσέτου. Κατασκευάστηκε το 1813 από το μηχανικό στο επάγγελμα τότε στρατιωτικό διοικητή της Κεφαλονιάς και αξιωματικό του αγγλικού στρατού. Έχει μήκος ένα χιλιόμετρο και αρχικά ήταν ξύλινη .Συνδέει την πόλη του Αργοστολίου με την απέναντι ακτή και τα περάσματα προς την επαρχία της Σάμης και της Παλλικής. Στη μέση της Γέφυρας Δεβοσέτου βρίσκετε ένα πυραμοειδείς μνημείο της. Το 1953 λόγω του μεγάλου σεισμού έπαθε ζημιές και το 2005 απαγορεύθηκε η διέλευση τροχοφόρων και πλέον χρησιμοποιείται μόνο από τους πεζους.
(Τάξη Δ-Κρεμμύδα Σπ.)

Μελισσάνη
Το Λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης με την ειδυλλιακή λιμνούλα με τα τυρκουάζ νερά, είναι ένα φυσικό αξιοθέατο μοναδικής ομορφιάς και παγκόσμιας φήμης. Βρίσκεται στην Κεφαλονιά σε απόσταση 2χιλ. βορειοδυτικά της Σάμης.
Η φυσική είσοδος του σπήλαιο είναι κατακόρυφη (διαστάσεων 40*50) και δημιουργήθηκε από την πτώση ενός τμήματος της οροφής. Από αυτήν την ανοιχτή τρύπα στην οροφή, φωτίζεται και η υπόλοιπη λίμνη που είναι μέσα στο σπήλαιο και βρίσκεται 20μ. κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, έχει μήκος 160μ. περίπου και το νερό έχει βάθος 10μ.έως 40μ.Σταλακτίτες ηλικίας 20.000χρόνων με περίεργα σχήματα στολίζουν το μεγαλύτερο τμήμα του σπηλαίο που ανακαλύφθηκε από τον σπηλαιολόγο Γιάννη Πετρόχειλο το 1951.
Στο κέντρο της λίμνης υπάρχει ένα μικρό νησάκι, πάνω στο οποίο βρέθηκαν ευρήματα που πιστοποιούν τη λατρευτική λειτουργία του σπηλαίου καθώς, κατά την αρχαιότητα, οι προϊστορικοί κάτοικοι λάτρευαν τον Θεό Πάνα και την παρουσία γυναικείων μορφών, τις γνωστές Νύμφες. Γι’αυτό το λόγο το σπήλαιο Μελισσάνη ονομάζεται και Σπήλαιο των Νυμφών.
(Τάξη Δ-Μηλάτος Γερ.)

_________________________________________________________________________
Αίνος
Ο Αίνος είναι το ψηλότερο βουνό της Κεφαλονιάς (1.628 μ.) και των Ιονίων Νήσων, το οποίο αποτελεί εθνικό δρυμό. Ο εθνικός δρυμός έχει έκταση σχεδόν 30.000 στρέμματα, που καλύπτονται από το μοναδικό στον κόσμο είδος ελάτου,. Μέσα στον εθνικό δρυμό βρίσκουν καταφύγιο επίσης αρκετά ζώα όπως αλεπούδες, κουνάβια και τα γνωστά ημιάγρια άλογα.
Η ψηλότερη κορυφή του Αίνου είναι ο Μέγας Σωρός, απ” όπου φαίνεται καθαρά η Ζάκυνθος και αμυδρά η Λευκάδα και οι κοντινές ακτές της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδος. Δυστυχώς, ύστερα από πυρκαγιά, μια πλευρά του βουνού είναι σχεδόν ολοκληρωτικά καμένη.
Η άλλη πλευρά του Αίνου βρίσκεται στη μεριά προς την Πελοπόννησο, στους πρόποδες του οποίου είναι χτισμένο το όμορφο, παραδοσιακό χωριό Πυργί. Από εκείνη την πλευρά το βουνό είναι καλυμμένο με το σπάνιο και προστατευόμενο έλατο.
αινος
(Τάξη Δ-Ποδηματάς Γ.)