Ηλεκτρισμός

Άτομα
Ο ηλεκτρισμός είναι ένα από τα πιο σημαντικά ‘αγαθά’ για την καθημερινή μας ζωή. Πώς όμως δημιουργείται το ηλεκτρικό ρεύμα; Από τη σκοπιά του μικροσκοπίου θα παρατηρήσουμε τις κινήσεις των ηλεκτρονίων.
Ο κόσμος γύρω μας αποτελείται από μικρά σωματίδια τα μόρια και τα μόρια από άτομα. Τα άτομα είναι τα μικρότερα σωματίδια της ύλης, που αποτελούνται από τον πυρήνα , ο οποίος αποτελείται από νετρόνια και ηλεκτρόνια. Γύρω από τον πυρήνα υπάρχουν τα ηλεκτρόνια, που μετακινούνται από σώμα σε σώμα με την τριβή. Τα πρωτόνια και τα νετρόνια δεν μετακινούνται, είναι σταθερά, δηλαδή είναι στατικά στο υλικό. Τα ηλεκτρόνια είναι φορτισμένα αρνητικά, τα πρωτόνια θετικά και τα νετρόνια ουδέτερα. Ένα σώμα που έχει τον ίδιο αριθμό πρωτονίων και ηλεκτρονίων είναι φορτισμένο ουδέτερο. Όπως είπαμε και πριν όταν γίνει η τριβή, το σώμα χάνει ηλεκτρόνια και πλέων είναι φορτισμένο θετικά και το άλλο αρνητικά. Τα ηλεκτρόνια δηλαδή απομακρύνονται από τα άτομα.
Με τις κινήσεις αυτές δημιουργείται το ηλεκτρικό ρεύμα. Εδώ έχουμε ένα κλειστό ηλεκτρικό κύκλωμα και μια πηγή που αναγκάζει τα ελεύθερα ηλεκτρόνια να κινηθούν προς μία κατεύθυνση. Αυτή είναι μια μικρογραφία του ηλεκτρικού ρεύματος.

ηλ1

Ηλεκτρικό ρεύμα Το ηλεκτρικό ρεύμα είναι μια πηγή ενέργειας. Ορισμένα ηλεκτρόνια δεν κινούνται γύρω από τον πυρήνα, εκτελούν μια ελεύθερη κίνηση. Αυτά τα συγκεκριμένα ηλεκτρόνια ονομάζονται ελεύθερα ηλεκτρόνια . Στο κλειστό ηλεκτρικό κύκλωμα η πηγή αναγκάζει τα ηλεκτρόνια να κινούνται, να ρέουν σε μια ορισμένη κατεύθυνση.
Η ορισμένη κατεύθυνση των ελεύθερων ηλεκτρονίων ονομάζεται ηλεκτρικό ρεύμα. Το ηλεκτρικό ρεύμα δεν το βλέπουμε, μόνο το καταλαβαίνουμε με τη χρήση του. Επίσης ηλεκτρικό ρεύμα είναι και ο κεραυνός.

ηλ2

Το πείραμα του Stephen Gray
Ο Stephen Gray ανακάλυψε ότι το ηλεκτρικό φορτίο περνά και μέσα από το ανθρώπινο σώμα. Κρέμασε ένα εννιάχρονο αγόρι οριζόντια. Κάτω από το πρόσωπο του αγοριού τοποθέτησε ένα σκαμνί με μικροκομμένα χαρτάκια. Στη συνέχεια ακούμπησε στις πατούσες του αγοριού μία γυάλινη ράβδο , την οποία είχε προηγουμένως τρίψει με μάλλινο ύφασμα. Επομένως τα χαρτάκια πετάχτηκαν προς το πρόσωπο του αγοριού. Αυτό το ονόμασε ‘ηλεκτρικό άνθρωπο’. Όλα αυτά τα έγιναν το1700.
(Τάξη Ε-Φισφής Νικ., Χιόνης Παν., Ρεπούσης Θεοδ.)