Κίνδυνοι διαδικτύου

Η χρήση του διαδικτύου από τα παιδιά από τη μία είναι πηγή πληροφόρησης και επικοινωνίας. Από την άλλη όμως έχει διάφορους κινδύνους. Τα παιδιά μπορεί να βρεθούν αντιμέτωπα με ιστοσελίδες αμφιβόλου προέλευσης και διαδικτυακά παιχνίδια επικίνδυνα για την ηλικία τους. Ανεπιθύμητα μηνύματα από αγνώστους που ζητούν απάντηση. Διαφημιστικά μηνύματα για αμφίβολα πράγματα, φωτογραφίες ακατάλληλου περιεχομένου και ηλεκτρονικό τζόγο.
Αν καθόμαστε πολύ ώρα μπροστά από μία οθόνη υπολογιστή ή κινητού, μπορεί να αποκτήσουμε προβλήματα με την όρασή μας, τη στάση του σώματός μας και τη ψυχολογία μας, θα νιώθουμε μόνοι και αποξενωμένοι από τον πραγματικό κόσμο.
Θα πρέπει να ξέρουμε ως παιδιά ότι δεν είναι πάντα αλήθεια όσα διαβάζουμε στο διαδίκτυο. Αν κάτι μας κάνει να νιώθουμε αμήχανα, κλείνουμε τον φυλλομετρητή μας και το λέμε στους γονείς μας. Όταν δεχόμαστε ανεπιθύμητα μηνύματα τα διαγράφουμε χωρίς να τα διαβάσουμε.
Υπάρχουν ειδικά συστήματα φιλτραρίσματος που μπορούμε να εγκαταστήσουμε στους υπολογιστές για δική μας προστασία. Τέλος θα πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν δίνουμε ποτέ τους κωδικούς και τα στοιχεία μας σε αγνώστους.
(Τάξη Δ-Κυρίτση Ιφιγένεια)