Παιχνίδια

Σκάκι
Το σκάκι παίζεται με δύο παίκτες που μετακινούν τα κομμάτια επάνω στην σκακιέρα.
Οι κινήσεις των κομματιών:
• Το πιόνι κινείται ένα τετράγωνο οριζόντια. Όταν αιχμαλωτίζει κινείται διαφορετικά, διαγώνια ένα τετράγωνο. Όταν βρίσκεται στην αρχική του θέση, μπορούμε να το μετακινήσουμε ένα ή δύο τετράγωνα μπροστά.
• Ο ίππος κινείται σε γάμμα, δηλαδή δύο τετράγωνα με την προϋπόθεση να είναι άλλου χρώματος. Έχει ένα πλεονέκτημα. Μπορεί να περάσει πάνω από άλλα κομμάτια.
• Ο αξιωματικός κινείται διαγώνια. Έχει ένα μειονέκτημα. Δεν μπορεί να αλλάξει χρώμα και δεν περνάει πάνω από άλλα κομμάτια.
• Ο πύργος κινείται οριζόντια ή κάθετα σαν τον αξιωματικό και δεν μπορεί να περάσει πάνω από άλλα κομμάτια.
• Η βασίλισσα κινείται και σαν τον πύργο και σαν τον αξιωματικό. Και αυτή δεν μπορεί να περάσει πάνω από άλλα κομμάτια.
• Ο βασιλιάς κινείται ένα τετράγωνο σε όποια κατεύθυνση θέλει. Εξαίρεση αποτελεί το ροκέ. Ακόμα, δεν μπορεί να πάει σε τετράγωνο που ελέγχεται από άλλο κομμάτι.

Θέσεις στην σκακιέρα: Οι πύργοι μπαίνουν στις γωνίες, δίπλα τους οι ίπποι, μετά οι αξιωματικοί και η βασίλισσα και στο κέντρο ο βασιλιάς. Η βασίλισσα μπαίνει σε τετράγωνο του χρώματός της, ενώ ο βασιλιάς το αντίθετο.

Οι βασικές έννοιες:
Το ρουά γίνεται όταν ένα αντίπαλο κομμάτι απειλεί τον βασιλιά. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να αποφύγετε το ρουά. Ένας τρόπος είναι η μετακίνηση βασιλιά σε άλλη θέση και η κάλυψη του ρουά. Όταν δεν γίνεται να αποφύγουμε το ρουά, γίνεται ρουά ματ και τότε ο αντίπαλος κερδίζει το παιχνίδι.
Το πατ είναι όταν ο βασιλιάς δεν έχει καμία επιτρεπτή κίνηση.

Ειδικές κινήσεις:
Το ροκέ είναι όταν ο βασιλιάς κινείται δύο τετράγωνα προς την πλευρά του πύργου. Ο πύργος περνάει επάνω από τον βασιλιά και τοποθετείται δίπλα του. Το ροκέ δεν γίνεται στο ρουά, όταν το τετράγωνο που θα περάσει ή θα καταλήξει ο βασιλιάς ελέγχεται από τον αντίπαλο. Όταν έχει μετακινηθεί ο βασιλιάς, χάνουμε το δικαίωμα να κάνουμε ροκέ.
Η προαγωγή πιονιού γίνεται, όταν το πιόνι έχει φτάσει στο αντίπαλο στρατόπεδο, στην άλλη πλευρά της σκακιέρας και τότε μπορεί να μετατραπεί σε άλλο κομμάτι του ίδιου χρώματος (βασίλισσα, πύργο, αξιωματικό, ίππο).
(Τάξη Ε- Κυρίτσης Π.)
………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Ποδόσφαιρο
Το ποδόσφαιρο μου δίνει χαρά, γιατί συνδυάζει το θέαμα με την χαρά της ομαδικής προσπάθειας. Σε μαθαίνει να ζεις σε μια ομάδα και να μοιράζεσαι τις χαρές και τις λύπες με αυτή.
(Τάξη Ε-Χαλιώτης Κ.)

paixnidia
_______________________________________________________
παιχνιδια3
παιχνιδια2

Νουμπάκια
Για να φτιάξεις ένα νουμπάκι θα χρειαστείς:
1 χαρτί
2 μολύβι
3 ψαλίδι
4 χρώματα
1 Φτιάξε το σώμα τετράγωνο και κάντου ρούχα και μαλλιά.
2Χρωμάτησέ το και κόψτω γύρω γύρω,βάλτου πίσω και το όνομά του.
Επιτραπέζεια
Υπάρχουν πολλά επιτραπέζεια όπως η μονόπολη. Η μονόπολη έχει κανόνες, ένας εως έξι παίκτες μπορούν να παίζουν. Μοιράζεις τις κάρτες και τα λεφτά,πετάς το ζάρι και όσα
ρίξεις κουνάς το πιόνι. Αν πας φυλακή μένεις μέχρι να ρίξεις το ζάρι για να κουνηθείς.
παιχνιδια1

(Τάξη Ε-Ράπι Γ., Ποταμιάνου Δ., Ποταμιάνου Χ.)

Scrabble

Σήμερα θα σας μιλήσω για το scrabble. To παιχνίδι αυτό είναι με λέξεις. Παίζεται με 4 παίχτες οι οποίοι προσπαθούν με τα γράμματα που έχουν στην διάθεσή τους να βρούν μια λέξη. Για παράδειγμα έχεις τα γράμματα και βρίσκεις τη λέξη αυτοκίνητο βρίσκοντας τα σωστά τετραγωνάκια αλλιώς είναι λάθος. Το παιχνίδι παίζεται με 4 άτομα, χρειάζεται μυαλό και μπορούν να το παίξουν άτομα απο 7 ετών και άνω

(Τάξη Ε-Στελλάτος Π.)