Λιχουδιές και γούρια! , από τον Νικόλα Κασίρη

Τα έθιμα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι λίγο πολύ ίδια σε όλη την Ελλάδα.

Στη Σάμο, εκτός από το στόλισμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου, τα κάλαντα και τη Βασιλόπιτα, υπάρχουν και κάποια άλλα έθιμα πιο ιδιαίτερα.

Την παραμονή των Χριστουγέννων , οι νοικοκυρές φτιάχνουν μπακλαβά και «κατάδες» (σαν κουραμπιέδες με γέμιση από καρύδια). Το πρωί των Χριστουγέννων προετοιμάζονται οι «χοιρινές τηγανιές» καθώς και η «πηχτή» (βρασμένο χοιρινό με λεμόνι), η οποία έχει γίνει από την παραμονή. Οι γυναίκες ετοιμάζουν την «προβέντα» , ένα πιάτο με γλυκά. Το σπάσιμο του ροδιού είναι απαραίτητο σε κάθε σπίτι , για να φέρει τύχη και αφθονία στην οικογένεια. Με την αλλαγή του χρόνου, το άτομο που θα έκανε ποδαρικό θα έπαιρνε χρήματα από τον οικοδεσπότη. Τέλος, ο οικοδεσπότης θα έβαζε ένα μεγάλο, σιδερένιο μαχαίρι στην είσοδο, για να είναι «σιδερένιο» το σπίτι όλη τη χρονιά.

1765213975721

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης