Τις παραμονές των Χριστουγέννων , οι νοικοκυρές φτιάχνουν κουραμπιέδες , μελομακάρονα, μπακλαβά και «κατάδες». Οι γιαγιάδες λένε ότι τα γλυκά θα γλυκάνουν τον νεογέννητο Χριστό. Στη Σάμο, όμως, το ξεχωριστό είναι ότι το πρωί των Χριστουγέννων, μετά την εκκλησία , φτιάχνονται συνήθως οι χοιρινές τηγανιές και η «πηχτή». Η πηχτή είναι βρασμένο χοιρινό κρέας με μπόλικο λεμόνι, το οποίο αφήνουν να πήξει όλη τη νύχτα. Το φαγητό που σερβιρεται στα σπίτια της Σάμου είναι το σελινάτο χοιρινό.
