Μια Σιωπηλή Κραυγή από το Παρελθόν – Η Επίσκεψή μας στα Στρατόπεδα του Άουσβιτς
Ο φετινός Δεκέμβριος, αν και σηματοδοτεί την αρχή των γιορτών, για εμάς, τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, ήταν διαφορετικός. Στην πενταήμερη εκδρομή μας στην Κρακοβία, είχαμε τη μοναδική –και ταυτόχρονα συγκλονιστική– ευκαιρία να επισκεφθούμε τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και εξόντωσης Άουσβιτς και Μπιρκενάου. Ήταν μια εμπειρία που άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε την ιστορία, τον άνθρωπο, ακόμα και τον ίδιο μας τον εαυτό.
Το Άουσβιτς Ι – Μια περιήγηση στην απόγνωση
Φτάνοντας στο Άουσβιτς Ι, το πρώτο πράγμα που αντικρίσαμε ήταν η επιγραφή “Arbeit Macht Frei”. Πόσο ειρωνική, πόσο βίαια ψεύτικη φαντάζει όταν γνωρίζεις τι πραγματικά συνέβαινε πίσω από αυτή την πύλη.
Καθώς περπατούσαμε ανάμεσα στα κτίρια από κόκκινο τούβλο, μάθαμε πως εκεί βρισκόταν το διοικητικό κέντρο του στρατοπέδου, και το μέρος όπου πραγματοποιήθηκαν τα πρώτα πειράματα με αέρια. Στα κελιά της απομόνωσης, νιώσαμε την απόλυτη στέρηση: στενοί χώροι χωρίς φως, όπου άνθρωποι αφέθηκαν να πεθάνουν από την πείνα ή τον ασφυκτικό συνωστισμό.
Ιδιαίτερα σοκαριστικά ήταν τα μπλοκ με τα προσωπικά αντικείμενα των θυμάτων. Η εικόνα ολόκληρων βουνών από παπούτσια, παιδικά παιχνίδια, βαλίτσες με ονόματα, ακόμα και μαλλιά γυναικών, προκάλεσε μια σιωπηλή κατάρρευση σε όλους μας. Κάποιοι από εμάς δάκρυσαν, άλλοι έμειναν παγωμένοι, με βλέμμα χαμένο. Ήταν αδύνατο να μη σκεφτείς ότι κάθε ένα από αυτά τα αντικείμενα ανήκε σε έναν άνθρωπο με ζωή, οικογένεια, όνειρα – που σβήστηκαν μέσα σε λίγες στιγμές.
Το Άουσβιτς-Μπιρκενάου – Η μηχανή του θανάτου
Λίγα χιλιόμετρα παραπέρα, το Μπιρκενάου αποκάλυψε την κλίμακα της φρίκης. Είναι τεράστιο. Ατελείωτες γραμμές από συρματοπλέγματα, ράγες τρένων, σκοπιές και ερειπωμένα παραπήγματα συνθέτουν ένα παγωμένο, απόκοσμο τοπίο. Εκεί μεταφέρονταν μαζικά οι κρατούμενοι, και εκεί γινόταν η «επιλογή»: ποιος θα οδηγηθεί κατευθείαν στους θαλάμους αερίων και ποιος θα ζήσει λίγο ακόμα, καταναλώνοντας τη ζωή του στην καταναγκαστική εργασία.
Στα ξύλινα κτίρια που χρησίμευαν ως «κατοικίες», δεν υπήρχε τίποτα ανθρώπινο. Μόνο ξύλινα σανίδια, στριμωγμένα σαν κλουβιά. Δεν υπήρχε θέρμανση. Δεν υπήρχε αξιοπρέπεια. Μόνο πείνα, ψείρες, αρρώστιες, φόβος.
Η πιο συγκλονιστική στιγμή για μένα ήταν όταν σταθήκαμε στις ράγες, στο σημείο όπου σταματούσαν τα τρένα με τους ανθρώπους-κρατούμενους. Η ξεναγός μας είπε: «Εδώ, σε αυτές τις γραμμές, πολλοί άκουσαν για τελευταία φορά τη φωνή των αγαπημένων τους». Πολλοί από εμάς δεν καταφέραμε να κρατήσουμε τα δάκρυά μας. Κάποιοι έσφιγγαν τα χέρια των φίλων τους, άλλοι κοιτούσαν μακριά με το βλέμμα καρφωμένο στο κενό.
Τι μάθαμε – Τι υποσχεθήκαμε
Η εμπειρία αυτή δεν μπορεί να περιγραφεί μόνο με λόγια. Το Άουσβιτς δεν είναι απλώς ένα ιστορικό σημείο. Είναι ένα ζωντανό μνημείο της απόλυτης απανθρωπιάς, αλλά και μια κραυγή: “Ποτέ ξανά”.
Φύγαμε πιο ώριμοι. Δεν είμαστε πια απλώς μαθητές που «κάναμε μια επίσκεψη». Είμαστε μάρτυρες μιας ιστορίας που ζητά από εμάς να τη διαδώσουμε. Να μιλάμε. Να ενημερώνουμε. Να υπερασπιζόμαστε την ελευθερία, την αποδοχή, την ισότητα, κάθε μέρα.
Κρατάμε την υπόσχεση πως δε θα ξεχάσουμε. Γιατί μόνο αν θυμόμαστε, μπορούμε να προλάβουμε τα λάθη του μέλλοντος.
Ένα προσωπικό μήνυμα…
Αν μπορούσα να σας πάρω όλους μαζί μου σε εκείνο το πρωινό του Δεκέμβρη, θα το έκανα χωρίς δεύτερη σκέψη. Γιατί αυτό που ζήσαμε δεν ήταν απλώς μια επίσκεψη σε ένα ιστορικό μνημείο, αλλά ένα ταξίδι μέσα στην ψυχή του κόσμου — και στις πληγές του. Όσα είδαμε, όσα νιώσαμε, ήταν πέρα από λέξεις. Ήταν μια κραυγή που ζητά δικαιοσύνη, μνήμη και σεβασμό.
Γι’ αυτό και γράφω. Για να σας μεταφέρω έστω λίγη από τη σιωπή εκείνου του τόπου, λίγη από την οδύνη, αλλά και την ελπίδα που γεννιέται όταν επιλέγουμε να θυμόμαστε.
Αν κάτι πήρα μαζί μου φεύγοντας από το Άουσβιτς, είναι η ευθύνη να μην ξεχάσω. Και η επιθυμία να φτιάξουμε έναν κόσμο όπου κανείς ποτέ δεν θα νιώσει τόσο μόνος, τόσο ανεπιθύμητος, τόσο απάνθρωπα ξεχασμένος.
Αυτό το άρθρο είναι το δικό μου «ποτέ ξανά».
Με εκτίμηση,
Ανδρονικίδου Έλενα, μαθητρια Γ΄Λυκείου
