
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Από την Μαρία Καζατζή
Tι είναι η μεσογειακή διατροφή;
Αρχικά πρόκειται για έναν τρόπο διατροφής, που δίνει έμφαση στην κατανάλωση οσπρίων, δημητριακών, ελαιόλαδου, φρούτων λαχανικών και σπόρων, καθώς και στη μέτρια κατανάλωση άσπρου κρέατος, ψαριού και στην ελάχιστη κόκκινου κρέατος.
Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της Μεσογειακής διατροφής;
- Μέτρια κατανάλωση αιθανόλης.
- Υψηλή κατανάλωση οσπρίων
- Υψηλή κατανάλωση δημητριακών
(συμπεριλαμβανομένου του ψωμιού). - Υψηλή κατανάλωση φρούτων.
- Υψηλή κατανάλωση λαχανικών.
- Χαμηλή κατανάλωση κρέατος και των προϊόντων του.
- Μέτρια κατανάλωση γάλακτος και των προϊόντων του.
Η πυραμίδα της Μεσογειακής διατροφής:
Αποτελείται από 3 επίπεδα ανάλογα με τη συχνότητα κατανάλωσης των τροφίμων. Στη βάση της βρίσκονται τα τρόφιμα που πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά και σε σημαντικές ποσότητες, ενώ στην κορυφή είναι όσα πρέπει να καταναλώνονται σπάνια και σε μικρές ποσότητες.
Ποια είναι τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής
Συμφωνά με έρευνες, έχει αναγνωριστεί ο σημαντικός ρόλος της μεσογειακής διατροφής, τόσο στην πρόληψη όσο και στη θεραπεία πολύπλοκων ασθενειών. Μειώνει τον κίνδυνο για:
- Διαβήτη
- Καρδιακές παθήσεις
- Καρκίνο
- Νευροεκφυλιστικές ασθένειες (άνοια, Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον)
ΠΗΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ
http://eureka.teithe.gr/jspui/bitstream/123456789/7135/2/Roussi_Dimitra.pdf
https://el.wikipedia.org/
https://foodforhealth.gr/
https://www.healthline.gr/

