Γνωριμία με μία μοναδική προσωπικότητα…

Αλκη Ζέη


Μία από τις εμβληματικότερες συγγραφείς της νεότερης εποχής.

Από την Ντζούφρα Αποστολία

Δεν είναι λίγες οι φορές που ψάχνουμε κάτι που θα μας βοηθήσει να περάσουμε ευχάριστα τον ελεύθερο χρόνο μας με αποτέλεσμα να καταφεύγουμε σε διασκεδαστικές ενασχολήσεις που, όμως, στην πραγματικότητα δεν έχουν τίποτα να μας προσφέρουν. Αντί, λοιπόν, να χαλάμε το χρόνο μας με βιντεοπαιχνίδια, ας διαβάσουμε βιβλία σπουδαίων συγγραφέων που θα μας δώσουν τόσες γνώσεις και θα είναι τροφή για σκέψη!

Μία σπουδαία συγγραφέας, με εξίσου αξιόλογα συγγράμματα, είναι η Άλκη Ζέη, η οποία μας έχει ενθουσιάσει με τα υπέροχα βιβλία της που απευθύνονται σε κάθε ηλικίας αναγνώστη καθώς έχει γράψει βιβλία για νεανικό-εφηβικό κοινό αλλά και βιβλία που αγγίζουν κοινωνικά θέματα τα οποία η ίδια έχει ζήσει. Ας πούμε λίγα λόγια για αυτή…

Ξεκινώντας, ας αναφέρουμε μερικές γενικές πληροφορίες για την ίδια:

v  Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 15 Δεκεμβρίου του 1923.

v  Ο πατέρας της ήταν Κρητικός.

v  Η μητέρα της καταγόταν από τη Σάμο στην οποία η Άλκη Ζέη πέρασε τα πρώτα της χρόνια.

v  Όταν ήρθε στην Αθήνα για να αρχίσει το σχολείο εγκαταστάθηκε στο Μαρούσι.

v  Έκανε τις σπουδές της στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών και στο Κινηματογραφικό Ινστιτούτο της Μόσχας.

v  Η σχέση της με τη συγγραφή ξεκίνησε στο γυμνάσιο όταν έγραφε κείμενα για κουκλοθέατρο, διηγήματα, νουβέλες τα οποία δημοσιεύονταν σε λογοτεχνικά περιοδικά.

 

Η ζωή της δεν καθορίστηκε μόνο από τη ταλαντούχα πένα της αλλά και από την έντονη δράση της για ελευθερία, κοινωνική δικαιοσύνη και δημοκρατία, ιδιαίτερα τα χρόνια της γερμανικής κατοχής κάτι στο οποίο δεν έβρισκε σύμφωνο τον πατέρα της, όπως η ίδια αναφέρει στο βιβλίο της «η μωβ ομπρέλα». Ωστόσο,, εκείνη και η αδερφή της πάντα διάβαζαν εφημερίδες με άρωμα εξέγερσης κρυφά από τον πατέρα τους.

Η ίδια έζησε μία ταραχώδη κοινωνική και προσωπική ζωή καθώς, από το 1952 έως και 1964, έζησε μαζί με τον αγαπημένο της άνδρα, Γιώργο Σεβαστίκογλου, ως πολιτικοί πρόσφυγες στη Σοβιετική Ένωση όπου και έφερε στον κόσμο τα δύο τους παιδιά, τον Πέτρο και την Ειρήνη. Εν συνεχεία, έφυγαν πάλι από την Ελλάδα. Εκεί έμειναν μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’70. Έπειτα, έφυγαν για το Παρίσι λόγω δικτατορίας.

Όλα της τα βιβλία έχουν έναν αυτοβιογραφικό χαρακτήρα καθώς είναι εμπνευσμένα από τις εμπειρίες της ζωής της. Μπορεί τα περισσότερα βιβλία της να απευθύνονται σε παιδιά και εφήβους, ωστόσο έχουν έναν τέτοιο χαρακτήρα που μπορεί και τα κάνει ευχάριστα και για έναν ενήλικα. Σε αυτό βοηθάει η παρουσίαση των προσώπων των ιστοριών της που πολλές φορές γίνονται με χιούμορ, καθαρό τρόπο γραφής και βαθύτερη ματιά.

Μερικά από τα πολλά και αξιοθαύμαστα βιβλία της είναι:

ü  Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο (αυτοβιογραφία)

ü  Το καπλάνι της βιτρίνας

ü  Η μωβ ομπρέλα

ü  Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα

ü  Κοντά στις ράγιες

ü  Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της

ü  Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου

ü  Αρβυλάκια και γόβες

Αξιοσημείωτη, είναι και η παντοτινή φιλία της με την επίσης αξιόλογη συγγραφέα Ζωρζ  Σαρή.

Η ζωή της αγαπημένης συγγραφέως τελείωσε στις 27 Φεβρουάριου 2020.

Συνοψίζοντας, τα έργα της Άλκη Ζέη είναι τόσο μοναδικά που μας εμπνέει και μας αγγίζει κάθε τους λέξη.

ΠΗΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ:

ΠΗΓΗ ΑΝΤΛΗΣΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ:

https://bookvoice.gr/

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης