25 Νοεμβρίου: Μια παγκόσμια μέρα που δεν γνωρίζουν πολλοί…

violence-against-women-4209778_1920

 

 

Πόσοι ξέρουν άραγε τη σημασία της καθιέρωσης μίας τόσο σημαντικής ημέρας; Ποιο φαινόμενο προσπαθεί να εξαλείψει αυτή η μέρα; Και κυρίως, τι μέρα είναι αυτή;

 

Από τη Ντζούφρα Αποστολία

 

Ε

ίναι γεγονός ότι τα περιστατικά έμφυλης βίας σαρώνουν παγκοσμίως. Σοκάρει το ποσοστό των γυναικών που έχουν δεχθεί βία. Όλα αυτά συντέλεσαν στη δημιουργία μίας παγκόσμιας μέρας που έχει ως σκοπό την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Αναλυτικότερα, για την αντιμετώπιση και πόσο μάλλον την εξάλειψη ενός τέτοιου γεγονότος πρέπει να υπάρξει κατανόηση του συγκεκριμένου όρου. Άρα, τι είναι η λεγόμενη βία κατά τον γυναικών; Ο όρος «βία κατά των γυναικών» περιλαμβάνει κάθε πράξη βίας που στηρίζεται στο φύλο και έχει ως αποτέλεσμα ή είναι δυνατό να έχει ως απο-τέλεσμα, τη σωματική, σεξουαλική ή ψυχολογική βλάβη ή πόνο για τις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων των απειλών τέτοιων πράξεων, τον εξαναγκασμό ή την αυθαίρετη στέρηση της ελευθερίας είτε αυτό προκύπτει στην δημόσια είτε στην ιδιωτική ζωή(παρ. 113).

Επιπρόσθετα,  ένα ακόμη ερώτημα που πρέπει να θέσουμε είναι το ποιες περιπτώσεις βίας συμπεριλαμβάνονται στον όρο αυτό;

  •       ενδοοικογενειακή βία
  •       βιασμός
  •       σεξουαλική κακοποίηση
  •       σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία
  •       trafficking/σωματεμπορία

 

Τέτοια περιστατικά είναι υπεύθυνα για την αύξηση περιπτώσεων γυναικολογικών προβλημάτων αλλά και έχει αποδειχθεί ότι είναι σοβαρή αιτία θανάτου.

 

Τη σοβαρότητα της κατάστασης, σκιαγραφούν τα παρακάτω στατιστικά:

  • Οι μισές από τις γυναίκες που έχουν δολοφονηθεί, ήταν θύματα του νυν ή πρώην συζύγου.
  • Μία στις πέντε γυναίκες παγκοσμίως έχουν πέσει θύματα, τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους, βιασμού.
  • Μία στις τρεις γυναίκες κατά τη διάρκεια της ζωής της θα ξυλοκοπηθεί, βιασθεί ή θα κακοποιηθεί με κάποιον άλλο τρόπο από τον σύντροφό της.

Όλα αυτά έχουν τρομερό αντίκτυπο στην κοινωνία καθώς τη διαφθείρουν με πολλούς τρόπους και επηρεάζουν αρνητικά  πολλούς θεμελιώδεις θεσμούς όπως αυτός της οικογένειας, ο οποίος τα τελευταία χρόνια βάλλεται συνεχώς.

Κάτι ακόμα το οποίο ‘’βοηθά’’ στη διατήρηση και θα τολμήσω να πω στην αύξηση τέτοιων θλιβερών περιστατικών είναι το γεγονός ότι ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών-θυμάτων κάθε μορφών βίας- και σύμφωνα με στοιχεία κυρίως ενδοοικογενειακής- δεν μιλάνε, δεν καταγγέλλουν  ό,τι τους συμβαίνει καθώς βρίσκονται αντιμέτωπες με τις συνεχείς απειλές των νυν ή πρώην συντρόφων τους.

Η ανησυχητική αύξηση τέτοιων γεγονότων οδήγησε στη δημιουργία δομών, γραμμών υποστήριξης αλλά και σε μία παγκόσμια μέρα υψίστης σημασίας, την ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ. Αυτή η μέρα θεσπίστηκε το Δεκέμβριο του 1991 από την Γενική συνέλευση του ΟΗΕ και είναι μία από τις θέσεις-εμβλήματα για την προσπάθεια αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών.

Μία γραμμή στην οποία μπορεί να απευθυνθεί μία γυναίκα που έχει δεχθεί κάθε μορφή βίας είναι η 15900 του οργανισμού WOMENSOS.

violence-2985520_1920

Ανακεφαλαιώνοντας, μία τέτοια μέρα δεν αποσκοπεί μοναχά στην εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών που θα έπρεπε να είναι αυτονόητη αλλά και στην ισότητα των 2 φύλων!

Οι γυναίκες είναι καιρός να είναι και ελεύθερες και γενναίες!

 

ΠΗΓΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ: https://womensos.gr/
 

 

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης