Gingerbread χριστουγεννιάτικο κέικ

Gingerbread

 

Από την Ειρήνη Παστού

Με βάση τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές που έρχονται σκεφτήκαμε να προτείνουμε μια ιδέα για γλύκισμα.

Υλικά:

Για το χριστουγεννιάτικο κέικ

i.            200 γρ. βούτυρο μαλακό

ii.            200 γρ. ζάχαρη

iii.            200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

iv.            3 μεγάλα ή 4 μικρά αυγά

v.            50 γρ. χυμό πορτοκάλι ή μισό μισό με κονιάκ

vi.            300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

vii.            1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

  1. 1 κ.γ. σόδα μαγειρική

ix.            1 βανίλια

x.            1 πρέζα αλάτι

xi.            2 κ.γ. gingerbread (μείγμα μπαχαρικών)

xii.            ξύσμα από ένα ακέρωτο πορτοκάλι

  1. 50 γρ. φρουί γκλασέ

Για το μείγμα μπαχαρικών gingerbread

i.            1 3/4 κ.γ. κανέλα

ii.            1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο

iii.            1/4 κ.γ. γαρύφαλλο

iv.            1/4 κ.γ. κάρδαμο

v.            1/4 κ.γ. τζίντζερ

Εκτέλεση:

  1. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το baking powder.
  2. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε φόρμα για κέικ με τρύπα κατά προτίμηση 23 εκατοστά.
  3. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ºC βαθμούς στις αντιστάσεις.
  4. Χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη στο μίξερ για 3 με 4 λεπτά μέχρι να κρεμώσει η ζάχαρη και το μείγμα για κέικ να γίνει βελούδινο.
  5. Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα να τα πίνει το μείγμα για κέικ κάθε φορά.
  6. Προσθέτουμε το αλάτι, τη βανίλια και τα μπαχαρικά.
  7. Ανακατεύουμε τη σόδα με το γιαούρτι και τα ρίχνουμε στο μείγμα για κέικ.
  8. Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα από πορτοκάλι.
  9. Χτυπάμε να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  10. Χαμηλώνουμε το μίξερ και ρίχνουμε το αλεύρι με το baking powder.
  11. Τέλος, προσθέτουμε τα φρουί γλασέ και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
  12. Ρίχνουμε το μείγμα για κέικ στη φόρμα του κέικ.
  13. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170ºC στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα για 1 ώρα.
  14. Αφού ψηθεί το χριστουγεννιάτικο κέικ το αφήνουμε να σταθεί στη φόρμα του κέικ για 15 λεπτά.
  15. Μετά ξεφορμάρουμε και αφού κρυώσει τελείως, το γαρνίρουμε με γλάσο ή το πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης