
Από την Ειρήνη Παστού
Με βάση τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές που έρχονται σκεφτήκαμε να προτείνουμε μια ιδέα για γλύκισμα.
Υλικά:
Για το χριστουγεννιάτικο κέικ
i. 200 γρ. βούτυρο μαλακό
ii. 200 γρ. ζάχαρη
iii. 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
iv. 3 μεγάλα ή 4 μικρά αυγά
v. 50 γρ. χυμό πορτοκάλι ή μισό μισό με κονιάκ
vi. 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
vii. 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1 κ.γ. σόδα μαγειρική
ix. 1 βανίλια
x. 1 πρέζα αλάτι
xi. 2 κ.γ. gingerbread (μείγμα μπαχαρικών)
xii. ξύσμα από ένα ακέρωτο πορτοκάλι
- 50 γρ. φρουί γκλασέ
Για το μείγμα μπαχαρικών gingerbread
i. 1 3/4 κ.γ. κανέλα
ii. 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
iii. 1/4 κ.γ. γαρύφαλλο
iv. 1/4 κ.γ. κάρδαμο
v. 1/4 κ.γ. τζίντζερ
Εκτέλεση:
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το baking powder.
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε φόρμα για κέικ με τρύπα κατά προτίμηση 23 εκατοστά.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ºC βαθμούς στις αντιστάσεις.
- Χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη στο μίξερ για 3 με 4 λεπτά μέχρι να κρεμώσει η ζάχαρη και το μείγμα για κέικ να γίνει βελούδινο.
- Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα να τα πίνει το μείγμα για κέικ κάθε φορά.
- Προσθέτουμε το αλάτι, τη βανίλια και τα μπαχαρικά.
- Ανακατεύουμε τη σόδα με το γιαούρτι και τα ρίχνουμε στο μείγμα για κέικ.
- Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα από πορτοκάλι.
- Χτυπάμε να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Χαμηλώνουμε το μίξερ και ρίχνουμε το αλεύρι με το baking powder.
- Τέλος, προσθέτουμε τα φρουί γλασέ και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
- Ρίχνουμε το μείγμα για κέικ στη φόρμα του κέικ.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170ºC στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα για 1 ώρα.
- Αφού ψηθεί το χριστουγεννιάτικο κέικ το αφήνουμε να σταθεί στη φόρμα του κέικ για 15 λεπτά.
- Μετά ξεφορμάρουμε και αφού κρυώσει τελείως, το γαρνίρουμε με γλάσο ή το πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη.
