Μια blogger στο σχολείο μας- Συζητώντας με την Αφροδίτη Νανάκη, του Μιχάλη Σκυλλά

ecee5ddb2c6a4f7982ddedc636c42e9d

Ονομάζεται Αφροδίτη Νανάκη, είναι 42 ετών και ζει στην Κάλυμνο τα τελευταία δύο χρόνια. Ο σύζυγός της εργάζεται  ως γυμναστής, ενώ εκείνη εργάζεται ως δημοσιογράφος στα Τρίκαλα. Εδώ στην Κάλυμνο ξεκίνησε κάτι νέο για αυτήν:  μια ηλεκτρονική εφημερίδα, η οποία την βοήθησε να γνωρίσει το νησί. Έχει το blog  «Kalymnosola» από το Νοέμβριο του 2013. Η κυρία Νανάκη ανταποκρίθηκε με μεγάλη χαρά στην πρόσκλησή μας να έρθει στο σχολείο, να μας κατατοπίσει για τις δυσκολίες του επαγγέλματος αλλά και για την ηλεκτρονική δημοσιογραφία. Η συζήτηση που είχαμε μαζί της ήταν ιδιαίτερα διαφωτιστική και ενδιαφέρουσα. Παραθέτουμε ένα μικρό δείγμα της συνέντευξης που μας παραχώρησε.

-Πότε και πώς προλαβαίνετε να καλύπτετε γεγονότα που γίνονται καθημερινά σε όλα τα μέρη του νησιού;

Είμαι Blogger, δεν έχω κάτι επίσημο ακόμα. Προσπαθώ να καλύπτω δράσεις που μ’αρέσουν (π.χ. εκδηλώσεις σχολείων, πολιτιστικές εκδηλώσεις κ.α.). Δεν υπάρχουν κάθε μέρα πράγματα που πρέπει να καλύψω. Εάν υπάρχουν πολλές δραστηριότητες ταυτόχρονα, προσπαθώ να μην χάνω τίποτα. Γενικά, τρέχω  από τη μία στην άλλη. Συνεργάτες δεν έχω, εξάλλου αυτοί αποκτώνται στην πορεία.

-Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την ηλεκτρονική δημοσιογραφία;

Τη δουλειά αυτή την έκανα ήδη από τα Τρίκαλα εδώ και 20 χρόνια, σε μια εφημερίδα . Δεδομένου ότι εγώ στην Κάλυμνο  δεν μπορούσα να στήσω μια έντυπη εφημερίδα,  αποφάσισα να φτιάξω το blog, καθώς ήταν οικονομικά ανώδυνο και ήταν σαν μια δοκιμή και πρόκληση για μένα.

-Ποιο είναι το οικονομικό κέρδος από όλο αυτό το εγχείρημα;

Κάποιες διαφημίσεις, οι οποίες «ήρθαν μόνες τους», καθώς επιθυμούσαν οι επιχειρηματίες να γίνουν χορηγοί. Εάν το «έψαχνα» περισσότερο, θα υπήρχαν και περισσότερες διαφημίσεις. Στις διαφημίσεις που κάνω εγώ είναι να «ανεβάζω» την ιστορία της δουλειάς τους.

 

 

-Πώς απέκτησε το ιστολόγιό σας τόσο γρήγορα απήχηση στον κόσμο;

Οι κοινοποιήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κυρίως τα «χτυπήματα» στο facebook, βοηθούν να το γνωρίσει όλο και περισσότερος κόσμος. Τα «χτυπήματα» (που δείχνουν την επισκεψιμότητα της σελίδας)έχουν φτάσει και τα 2.500 και μάλιστα και από Έλληνες του εξωτερικού.

-Στη νεοελληνική γλώσσα μαθαίνουμε πως υποχρέωση του δημοσιογράφου είναι να ξεχωρίζει την είδηση από το σχόλιο, όταν πρόκειται για αντικειμενική παρουσίαση ενός γεγονότος και όχι για ερμηνευτική δημοσιογραφία.  Πόσο εύκολο είναι για εσάς να το πετύχετε αυτό;

Γίνεται αμέσως αντιληπτό, όταν υπάρχει σχόλιο σε κάποια είδηση. Είναι επομένως εύκολο για εμένα να τα ξεχωρίσω. Ο δημ/γραφος οφείλει να έχει αντικειμενικότητα, η δουλειά του είναι να αναφέρει την είδηση και όχι να λέει τη γνώμη του. Το να λες τη γνώμη σου φυσιολογικά, όμως με επιχειρήματα και τεκμήρια, χωρίς το σκοπό της παραπλάνησης ,είναι απολύτως δεκτό και θεμιτό.

-Τι μέσα χρειάζεται κανείς για να κάνει αυτή τη δουλειά;

Εγώ εδώ έχω μια φωτογραφική μηχανή και ένα μαγνητοφωνάκι. Δεν με βολεύει εμένα το μαγνητοφωνάκι, προτιμώ την παραδοσιακή μέθοδο, να τα γράφω σε ένα τετράδιο.Όμως σε κάποιες συνεντεύξεις που είναι σημαντικές ή όταν θα πρέπει να είμαι πολύ προσεκτική στη δημοσίευση όσων ειπώθηκαν, γιατί θίγονται κάποιοι, τότε χρησιμοποιώ  το μαγνητόφωνο.

-Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη!

Εγώ σας ευχαριστώ που με καλέσατε και μου δώσατε την ευκαιρία να συζητήσω μαζί σας.

Σχολιάστε

Top