Το εργοστάσιο Λιπασμάτων

ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ (29)

ΤΑ  ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ

ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΩΝ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ

Το  εργοστάσιο των λιπασμάτων  ιδρύθηκε το 1909 από τον Νικόλαο Κανελλόπουλο. Αυτό το εργοστάσιο έδωσε δουλειά σε πολλούς ανθρώπους σε εποχές μεγάλης φτώχειας.

Το εργοστάσιο αυτό φτιάχτηκε στην Ηετιώνεια Ακτή. Οι εγκαταστάσεις κάλυπταν έκταση 146.000 τ.μ. με 109 μονάδες. Σήμερα σώζονται μόνο η καμινάδα και η τσιμεντένιες αποθήκες.

Την δεκαετία του ’20 γύρω από τον χώρο των λιπασμάτων δημιουργήθηκε ένας ολόκληρος οικισμός από παράγκες που έμεναν οι εργάτες και οι οικογένειες τους που στην συνέχεια έγινε η Δραπετσώνα. Το 1934 οι εργάτες στα λιπάσματα πλησίαζαν τους 4.000.

Κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου το εργοστάσιο βομβαρδίστηκε και καταστράφηκε ένα μεγάλο μέρος του. Το 1946 ο Μποδοσάκης Αθανασιάδης το αναγέννησε και τη δεκαετία του ’50 και του ’60 η παραγωγή αυξήθηκε πολύ. Στα τέλη του ’70 άρχισε η παρακμή του εργοστασίου και το 1988 το εργοστάσιο πέρασε στα χέρια της Εθνικής Τράπεζας, λόγω της δολοφονίας του Μποδοσάκη. Το 1999 έκλεισε οριστικά. Το 2003 κατεδαφίστηκαν τα περισσότερα κτίρια. Σήμερα υπάρχουν μόνο το εργοστάσιο υαλουργίας, η καμινάδα και το Ινστιτούτο «Νικόλαος Κανελλόπουλος».

Τέλος ο ενιαίος χώρος γύρω από τις εγκαταστάσεις αξιοποιήθηκε και δημιουργήθηκε ο «Πολυχώρος Λιπασμάτων» με χώρους άθλησης και ψυχαγωγίας.ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ (29)

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης