Βαδίζοντας στα μονοπάτια της ιστορίας του τόπου μου…

246277793_1747191349005042_1899892936946152081_n

ΑΝΤΙΚΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΟΥ… ή

ΒΑΔΙΖΟΝΤΑΣ ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΟΥ…

(Επιλέγεις έναν από τους παραπάνω τίτλους)

Η περιοχή στην οποία μένω, η περιοχή της Δραπετσώνας είναι γεμάτη από μικρά και μεγάλα μνημεία που μπορεί να επισκεφθεί κανείς με σκοπό να έρθει σε επαφή με την ιστορία του τόπου μας. Δύο από τα πιο γνωστά μνημεία που μπορεί να συναντήσει κάποιος ερχόμενος στην περιοχή μου είναι ο τύμβος του Θεμιστοκλή και το παλιό εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο λιπασμάτων.

Το «πέπλο μυστηρίου» που εδώ και χρόνια καλύπτει τον τόπο που ετάφη ο στρατηγός Θεμιστοκλής είναι μάλλον άγνωστο στο ευρύ κοινό.

Παρ΄ όλα αυτά κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο τύμβος του Θεμιστοκλή (βλ. εικόνα 1) δεν βρίσκεται εκεί, αλλά σε κάποιο άλλο σημείο στην Πειραϊκή.

Συγκεκριμένα, επί σειρά ετών επιβλήθηκε με χειραγώγηση ιστορικών και αρχαιολόγων η τοποθεσία της Πειραϊκής Χερσονήσου πλησίον της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων ως η «ορθή» τοποθεσία του ταφικού μνημείου του Θεμιστοκλέους.

 

Επιχειρώντας να εξερευνήσω την ιστορία της περιοχής μου,. άνοιξα καινούργιο θέμα με το σκεπτικό μήπως κάποιοι το βρουν ενδιαφέρον σαν μία ξεχωριστή φωτογραφική εξόρμηση.  Πρόκειται για ένα εγκαταλειμμένο εργοστάσιο λιπασμάτων που βρίσκεται στον Πειραιά (βλ. εικόνα 2). Ακολουθώντας το λιμάνι και περνώντας  μπροστά από τον ηλεκτρικό σταθμό με κατεύθυνση προς Δραπετσώνα, συνέχισα  όλο αριστερά παράλληλα με το λιμάνι.  Στο σημείο που έφτασα, μπροστά από έναν σταθμό τρένου κατευθύνθηκα υποχρεωτικά αριστερά και προχώρησα κάτω από το τούνελ.  Μετά  το τούνελ αντί να συνέχισα ευθεία, βγήκα στο άνοιγμα αριστερά προς την είσοδο-έξοδο του λιμανιού.  Εκεί αντίκρισα ένα τεράστιο οικόπεδο στο οποίο βρισκόταν ένα παλιό εργοστάσιο με καταπληκτική θέα το λιμάνι. Αφού ρώτησα τους κατοίκους, έμαθα ότι επρόκειτο για ένα παλιό εργοστάσιο λιπασμάτων που στις μέρες μας θεωρείται επισκέψιμος χώρος για μικρούς και μεγάλους με σκοπό να θαυμάσουν τον τόπο αυτό ως μνημείο αλλά και για χώρο αναψυχής.

Ολοκληρώνοντας το οδοιπορικό στα μνημεία του τόπου μου, συμπεραίνω ότι είναι πραγματικά σημαντικό να γνωρίζει κάποιος πτυχές του παρελθόντος της περιοχής του με στόχο να μεταδίδει αυτές τις γνώσεις από γενιά σε γενιά και έτσι να διατηρείται άσβεστη η ιστορία της χώρας μας.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης