Παγκόσμια Ημέρα Braille

Η Παγκόσμια Ημέρα Braille εορτάζεται ετησίως στις 4 Ιανουαρίου, γιορτάζοντας τη γέννηση του Λουδοβίκου Μπράιγ, του δημιουργού του συστήματος γραφής Braille. Το Braille είναι ένας κώδικας που χρησιμοποιεί ανάγλυφες κουκκίδες για να αναπαραστήσει τους χαρακτήρες του αλφαβήτου, επιτρέποντας στα άτομα με προβλήματα όρασης να διαβάσουν με τη χρήση των δακτύλων τους.

Η γραφή Braille είναι ζωτικής σημασίας για την εκπαίδευση των τυφλών και αναπήρων μαθητών, δίνοντάς τους πρόσβαση στη γνώση και την ανάγνωση, όπως και σε άλλους μαθητές. Το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ) στην Ελλάδα παρέχει υποστηρικτικό περιβάλλον για την εκμάθηση του Braille, καθώς και μετατροπή βιβλίων σε μορφή Braille, προσφέροντας σημαντικές υπηρεσίες στην εκπαίδευση και προσβασιμότητα των ατόμων με προβλήματα όρασης.

 

Λουί Μπράιγ

 

Ο Λουί Μπράιγ γεννήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 1809. Ήταν Γάλλος και επινόησε ένα σύστημα γραφής και ανάγνωσης για τυφλούς, το οποίο χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα. Τυφλώθηκε στο ένα του μάτι πολύ μικρός, στην ηλικία των τριών ετών, ύστερα από τραυματισμό με αιχμηρό αντικείμενο, καθώς βοηθούσε τον πατέρα του στην κατασκευή εξαρτημάτων ίππευσης. Αργότερα, η μόλυνση μεταδόθηκε και στο άλλο μάτι του, και μέχρι την ηλικία των 5 ετών είχε μείνει τυφλός. Οι γονείς του τον έστειλαν στο Βασιλικό Ινστιτούτο Τυφλών στο Παρίσι, όπου εκπαιδευόταν τυφλά παιδιά.

Ωστόσο, ο Μπράιγ δεν ήταν ικανοποιημένος. Το σύστημα ανάγνωσης που χρησιμοποιούσαν ήταν δύσκολο με χοντρούς χαρακτήρες και τα βιβλία ήταν περιορισμένα σε 14, με αποτέλεσμα το μάθημα να διδάσκεται κυρίως προφορικά. Μετά από πέντε χρόνια προσπαθειών, κατάφερε να δημιουργήσει ένα νέο ειδικό αλφάβητο για τους τυφλούς. Όταν παρουσίασε τη μέθοδό του, άλλοι την αποδέχτηκαν ενώ άλλοι υποστήριξαν ότι ήταν κουραστική και αναποτελεσματική.

Παρά την απογοήτευσή του, ο Μπράιγ δεν εγκατέλειψε τις προσπάθειες. Βρήκε τρόπους ώστε οι τυφλοί να μπορούν να μάθουν μαθηματικά και μουσική, εφηύρε ακόμα και μια γραφομηχανή που επέτρεπε στους τυφλούς να γράφουν όπως οι βλέποντες. Το έργο του Μπράιγ, που απεβίωσε το 1852, αναγνωρίστηκε επίσης κατά τη ζωή του και συνεχίζει να χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα.

Αρχή φόρμας

 

 

Ο Κώδικας Μπράιγ αντιπροσωπεύει το σύστημα ανάγνωσης και γραφής για τυφλούς. Επίσημα καθιερώθηκε για την ελληνική γλώσσα το 1948 από τον Λούις Μπράιγ. Αυτός αντικατέστησε το γραμματικό αλφάβητο με ανάγλυφες στιγμές, γνωστές ως «βουλίτσες», οι οποίες με συνδυασμούς αντιστοιχούν σε κείμενο. Με αυτό το σύστημα, ο τυφλός μπορεί να διαβάζει, αισθάνοντας τις στιγμές με το δάχτυλο, πρακτική γνωστή ως ανάγνωση με την αφή. Ο Κώδικας Μπράιγ αποτελείται από έξι ανάγλυφες κουκκίδες, παρόμοιες με το κεφάλι μιας καρφίτσας, τοποθετημένες σε γραμμές τριάδες, συνολικά 63 συνδυασμοί που αντιστοιχούν σε γράμματα και αριθμούς. Η γραφή Μπράιγ διαβάζεται από αριστερά προς τα δεξιά και από πάνω προς τα κάτω, όπως και η γραφή των ανθρώπων που βλέπουν.

Η συντακτική ομάδα της Α τάξης

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης