Κάθε χρόνο, την πρωτοχρονιά, συνηθίζουμε να κόβουμε τη βασιλόπιτα, στο σπίτι πρώτα με την οικογένεια, στη δουλειά, στο σχολείο, σε συλλόγους. Ο τυχερός, που βρίσκει στο κομμάτι του το φλουρί, θεωρείται τυχερός για όλη τη χρονιά.
Το έθιμο της βασιλόπιτας πιθανόν ανάγει τις ρίζες του στην αρχαία ελληνική εορτή των «Κρονίων» και των ρωμαϊκών «Σατουρναλίων» που παρέλαβαν οι Φράγκοι. Από τον Μεγάλο Βασίλειο προήλθε η συνήθεια της τοποθέτησης νομίσματος μέσα στη πίτα και της ανακήρυξης ως «Βασιλιά της βραδιάς» αυτού που το έβρισκε. Ο Μέγας Βασίλειος, σύμφωνα με την παράδοση, έκανε έρανο στη μητρόπολή του και στη συνέχεια, για να επιστρέψει τα τιμαλφή στους δικαιούχους, μη γνωρίζοντας σε ποιόν ανήκει τι, έδωσε εντολή να παρασκευαστούν μικροί άρτοι, εντός των οποίων τοποθέτησε ανά ένα από το σύνολο των συγκεντρωθέντων νομισμάτων ή τιμαλφών του εράνου και τα διένειμε στους κατοίκους την επομένη του εκκλησιασμού. Κατά άλλο έθιμο, αντί νομίσματος, έβαζαν φασόλι και αυτόν που το έβρισκε τον αποκαλούσαν «φασουλοβασιλιά».
Στο σχολείο μας η τυχερή της χρονιάς ήταν από τη συντακτική ομάδα του Γ2, η Αναστασία Παπαντή! Της ευχόμαστε υγεία, καλή και τυχερή χρονιά και του χρόνου!
Συντακτική ομάδα του Γ2