Γ. Σεφέρης και Κύπρος

γράφει ο μαθητής Μαραβέλιας Απόλλων

Ο Γ. Σεφέρης είναι ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές με διεθνή φήμη. Ο ποιητής γνώρισε την Κύπρο το 1953 και κυριολεκτικά τη λάτρεψε. Για τον Σεφέρη η Κύπρος ήταν τόπος έμπνευσης και γαλήνης, γεγονός που καταδεικνύεται στην ποίησή του. Και η Κύπρος όμως «αγκάλιασε» τον ποιητή που την ύμνησε στο έργο του, παρακαταθήκη για την Κύπρο.

Ο Γ. Σεφέρης γεννήθηκε στις 13 Μαρτίου 1900 στα Βουρλά της Μ. Ασίας. Ήρθε στην Ελλάδα το 1914 και ως διπλωμάτης επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Κύπρο το 1953. Τα ποιήματά του για το νησί πρωτοδημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Κυπριακά Γράμματα, που διαχειριζόταν ο Νίκος Χρανιδιώτης το 1955.

Ένα από τα σημαντικότερα ποιήματά του είναι η «Ελένη». Η «Ελένη» του Ευριπίδη και ο μύθος του Τεύκρου, που εξόριστος έφτασε στην Κύπρο και ίδρυσε τη Σαλαμίνα, αποτέλεσαν την έμπνευση του ποιητή. Στην ποιητική συλλογή Ημερολόγιο Καταστρώματος Γ΄, περιλαμβάνονται όλα τα ποιήματα του Σεφέρη για την Κύπρο.

Ο Γ. Σεφέρης τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ για το έργο του το 1963 και έφυγε από τη ζωή στις 20 Σεπτεμβρίου 1971 στην Αθήνα. Ο θάνατός του συγκίνησε βαθύτατα τον λογοτεχνικό κόσμο, αλλά και το σύνολο των κατοίκων της μαρτυρικής Κύπρου, που τόσο την ύμνησε.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης