Κοπεγχάγη

Η Κοπεγχάγη (δανικάKøbenhavn προφέρεται: [kʰøb̥m̩ˈhɑʊ̯ˀn] ( ακούστε)) είναι η πρωτεύουσα και πολυπληθέστερη πόλη της Δανίας, με αστικό πληθυσμό 1.336.982 κατοίκους[1] και πληθυσμό μητροπολιτικής περιοχής 2.016.285 κατοίκους (την 1η Ιανουαρίου του 2016). Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού Σέλαιν, 42 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Μάλμε της Σουηδίας και 164 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Όντενσε. Η πόλη εκτείνεται και σε τμήματα του νησιού Άμεγια ενώ περικλείει και το Φρέντερικσμπεργκ, το οποίο είναι δήμος από μόνος του. Στην παλαιότερη ελληνική βιβλιογραφία ήταν γνωστή ως Αφνία (Ἁφνία).

Η Κοπεγχάγη ιδρύθηκε τον 10ο αιώνα, αρχικά ως ψαροχώρι των Βίκινγκ, και έγινε πρωτεύουσα της Δανίας στις αρχές του 15ου αιώνα. Κατά τη διάρκεια του 17ου αιώνα, υπό τη βασιλεία του Χριστιανού Δ΄, αναπτύχθηκε σε σημαντικό περιφερειακό κέντρο, εδραιώνοντας τη θέση της ως πρωτεύουσα της Δανίας και της Νορβηγίας. Τον 18ο αιώνα η πόλη επλήγη από την πανούκλα και από πυρκαγιές, περνώντας αργότερα σε νέα φάση ανάπτυξης, κατά την οποία μεταξύ άλλων αναπτύχθηκε η περιοχή Φρέντερικσταντεν καθώς και πολιτιστικά ιδρύματα όπως το βασιλικό Θέατρο και η βασιλική Ακαδημία Καλών Τεχνών. Μετά από κάποιες ακόμα καταστροφές στην πόλη στις αρχές του 18ου αιώνα όταν ο Οράτιος Νέλσον επιτέθηκε στον δανέζικο στόλο και βομβάρδισε την πόλη, η ανοικοδόμηση κατά τον δανέζικο Χρυσό Αιώνα έδωσε στην αρχιτεκτονική της Κοπεγχάγης νεοκλασικό ύφος. Αργότερα, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, το σχέδιο Φίνγκερ ευνόησε τη δημιουργία κατοικιών και επιχειρήσεων κατά μήκος πέντε αστικών σιδηροδρομικών γραμμών που ξεκινούσαν από το κέντρο της πόλης.

Από το 2000 και μετά η Κοπεγχάγη είχε σημαντική αστική και πολιτιστική ανάπτυξη, η οποία διευκολύνθηκε από επενδύσεις στα ιδρύματα και της υποδομές της. Η πόλη είναι το πολιτιστικό, οικονομικό και κυβερνητικό κέντρο της Δανίας και ένα από τα κύρια οικονομικά κέντρα της Βόρειας Ευρώπης. Το 2012 ήταν τρίτη πόλη στον κόσμο ως προς τα ακαθάριστα έσοδα, πέφτοντας από την πρώτη θέση που βρισκόταν το 2009. Μετά την ολοκλήρωση της γέφυρας Έρεσουντ, η μητροπολιτική περιοχή της Κοπεγχάγης ενοποιήθηκε σταδιακά με τη σουηδική επαρχία Σκάνια και τη μεγαλύτερη της πόλη, το Μάλμε, αποτελώντας την περιοχή Έρεσουντ. Έχοντας αρκετές γέφυρες που ενώνουν τους διάφορους τομείς της πόλης, το αστικό τοπίο χαρακτηρίζεται από πάρκα, μονοπάτια και προκυμαίες. Τα μνημεία της Κοπεγχάγης όπως οι κήποι Τίβολι, το άγαλμα της μικρής γοργόνας, τα παλάτια Αμάλιενμποργκ και Κρίστιανσμποργκ, το κάστρο Ρόσενμποργκ, η εκκλησία Φρέντερικς καθώς και τα πολλά μουσεία και νυχτερινά κέντρα αποτελούν σημαντικο πόλο έλξης των τουριστών. Εκτός από πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα υπηρεσιών και την φαρμακοβιομηχανία της πόλης, υπάρχουν και αρκετές πρωτοβουλίες στην καθαρή τεχνολογία, με σκοπό την εκπλήρωση του στόχου της πόλης να είναι ουδέτερη ως προς τον άνθρακα το 2025.

Η Κοπεγχάγη έχει πάνω από 94.000 φοιτητές στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια και ιδρύματά της, συμπεριλαμβανομένου του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, της Επιχειρηματικής Σχολής της Κοπεγχάγης, και του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Δανίας. Το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, το οποίο ιδρύθηκε το 1479, είναι το παλαιότερο πανεπιστήμιο στη Δανία, και έχει επανειλημένα καταταχθεί ως ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια στην Ευρώπη. Στην πόλη εδρεύουν οι ποδοσφαιρικές ομάδες ΦΚ Κοπεγχάγη και Μπρόντμπυ ΙΦ και οι ομάδες χόκεϊ Ρέντροβρε Μάιτι ΜπουλςΧέρλεβ Ιγκλς και Χβίντοβρε Λίγκαχόκεϊ. Από το 1980 γίνεται ο ετήσιος Μαραθώνιος της Κοπεγχάγης. Η Κοπεγχάγη είναι μία από τις πλέον φιλικές προς το ποδήλατο πόλεις του κόσμου. Το μετρό της Κοπεγχάγης εξυπηρετεί την κεντρική Κοπεγχάγη μαζί με το δίκτυο S-train που συνδέει τις περιμετρικές συνοικίες. Το Αεροδρόμιο της Κοπεγχάγης στο Κάστρουπ εξυπηρετεί σχεδόν 2 εκατομμύρια επιβάτες τον μήνα, όντας έτσι το μεγαλύτερο αεροδρόμιο στη Σκανδιναβία.

kope

 

 

Αποστολία Κορτίκη   Αναστάσης Τσιάρας

Σχολιάστε

Top