Χρυσή μπάλα

_1_t

Η Χρυσή Μπάλα δημιουργήθηκε το 1956 από το γαλλικό περιοδικό France Football και θεωρείται η πιο αξιόπιστη από τις πολλές ανάλογες ετήσιες διακρίσεις που διοργανώνουν διάφοροι ανεπίσημοι φορείς. Απονέμεται στον ποδοσφαιριστή, ο οποίος κατά τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους (όχι της ποδοσφαιρικής σεζόν) είχε την καλύτερη απόδοση και παρουσία. Η επιλογή γίνεται ανάμεσα σε παίκτες που αγωνίζονται σε ευρωπαϊκά σωματεία, δηλαδή σε πρωταθλήματα χωρών που υπάγονται στην ΟΥΕΦΑ. Ως το 1995 η απονομή αφορούσε μόνο Ευρωπαίους στην εθνικότητα ποδοσφαιριστές. Από το 1995 κι εντεύθεν υποψήφιοι για διάκριση είναι όλοι όσοι αγωνίζονται σε ομάδες της ΟΥΕΦΑ ανεξάρτητα από την εθνική τους προέλευση. Από το 2010 η «Χρυσή Μπάλα» συγχωνεύτηκε με το βραβείο Παίκτης της Χρονιάς της ΦΙΦΑ, που αφορούσε τον καλύτερο ποδοσφαιριστή στον κόσμο σε ένα ενιαίο βραβείο που ονομάζεται Χρυσή Μπάλα ΦΙΦΑ (FIFA Ballon d’Or).

Η επιλογή γίνεται με ψηφοφορία, στην οποία ψηφίζει ένας επιλεγμένος αριθμός Ευρωπαίων δημοσιογράφων από πολλές χώρες. Κάθε ψηφοφόρος επιλέγει πέντε ποδοσφαιριστές από μια λίστα 50 υποψηφίων, την οποία έχει καταρτίσει το France Football και τους βαθμολογεί από το ένα ως το πέντε. Το σύνολο των πόντων αναδεικνύει το νικητή. Απονέμεται επίσης ασημένιο και χάλκινο έπαθλο στο δεύτερο και στον τρίτο της βαθμολογίας.

Στο δημοψήφισμα του «Φράνς Φουτμπόλ» παίρνουν μέρος 96 επιλεγμένοι δημοσιογράφοι, ένας από κάθε χώρα. Την Ελλάδα εκπροσωπεί ο δημοσιογράφος – ανταποκριτής του γαλλικού περιοδικού, (συντάκτης του Ελεύθερου Τύπου) Μάνος Σταραμόπουλος. Ο Έλληνας δημοσιογράφος συνεργάζεται με το κορυφαίο αθλητικό περιοδικό απο το 1988 και έκτοτε είναι ο μόνιμος ανταποκριτής του στην Ελλάδα. Αρχικά το εν λόγω περιοδικό ψήφιζε τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή της Ευρώπης, ενώ στο δημοψήφισμα έπαιρναν μέρος μόνο Ευρωπαίοι ποδοσφαιριστές (και φυσικά δημοσιογράφοι). Το 1995 που άλλαξαν τα πράγματα,καθώς είχε γίνει και η περίφημη «υπόθεση Μποσμάν» που άλλαξε πολλά στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, η διεύθυνση του «Φράνς Φουτμπόλ» αποφάσισε και άλλαξε τον κανονισμό. Έτσι ψηφιζόταν τότε ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής των Ευρωπαϊκών γηπέδων, με πρώτο νικητή τον Λιβεριανό Ζόρζ Γουεά, ο οποίος αγωνιζόταν στην Ιταλία με την φανέλα της Μίλαν. Το 2007 όμως η διοίκηση του «Φράνς Φουτμπόλ» έκρινε πως πρέπει να υπάρξει κι άλλη αλλαγή. Αποφάσισε λοιπόν πως πλέον πρέπει να επιβραβεύεται ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής του κόσμου,ανεξαρτήτως σε ποια ομάδα παίζει. Πρώτος νικητής ήταν ο βραζιλιάνος μεσοεπιθετικός της Μίλαν, Κακά, ο οποίος τον Μάιο της ίδια χρονιάς του 2007 δηλαδή είχε οδηγήσει τους «κόκκινους διαβόλους»στην κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ, επικρατώντας στον τελικό των Αθηνών με 2-0 της αγγλικής Λίβερπουλ.

Ως το 2008 οι νικητές του βραβείου προέρχονταν από 17 διαφορετικές εθνικότητες, από 21 διαφορετικούς συλλόγους αλλά μόνο από 10 διαφορετικά πρωταθλήματα. Μόνο τρεις ποδοσφαιριστές έχουν καταφέρει να κατακτήσουν το έπαθλο τρεις φορές, οι Ολλανδοί Γιόχαν Κρόιφ και Μάρκο φαν Μπάστεν και ο Γάλλος Μισέλ Πλατινί. Ο Κρόιφ και ο Γερμανός Φραντς Μπεκενμπάουερ κατέχουν το ρεκόρ ψήφων όλων των εποχών, τις οποίες έλαβαν στα δώδεκα χρόνια στα οποία βαθμολογήθηκαν. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει τη μακροχρόνια διάκρισή τους στο υψηλότερο επίπεδο.

Γιάννης Σίσκος

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A7%CF%81%CF…

Σχολιάστε

Top