Η Πανίδα της Πίνδου

Πίνδος

Το μεγαλύτερο μέρος της  χώρας μας είναι ορεινό. Η οροσειρά της Πίνδου είναι μέρος του κατακόρυφου διαμελισμού της χώρας μας με ψηλότερη κορυφή τον Σμόλικα  (2.637). Η ιδιαίτερη οικολογική αξία της περιοχής είναι αναγνωρισμένη σε εθνικό , ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο . Στην περιοχή απαντώνται μια τεράστια πανίδα και χλωρίδα , περίπου 4000 είδη

Καφέ αρκούδα

arkouda

Είναι παμφάγο θηλαστικό ζώο. Μπορεί να φτάσει σε μάζα μέχρι 300 κιλά . Ο πληθυσμός της είναι περιορισμένος. Είναι μοναχικό ζώο και τρέφεται με φυτά , ψάρια, μέλι, πτηνά, τρωκτικά . Από τα χαρακτηριστικά της καφέ αρκούδας είναι ο χειμέριος ύπνος. Δυστυχώς σήμερα αντιμετωπίζει πολλούς κινδύνους.

Αγριόγιδο

Η αντιλόπη των Ελληνικών βουνών . Ένα από τα ομορφότερα ζώα που υπάρχει στα Ελληνικά βουνά. Χαρακτηριστικό του γνώρισμα είναι τα όρθια κέρατα με κυρτές απολήξεις Το τρίχωμα από καφέ σκούρο το χειμώνα μετατρέπεται σε ανοιχτό καφέ το καλοκαίρι. Το σώμα του είναι γερό. Έχει βάρος 25-40 κιλά , ύψος 70-80 εκατοστά και μήκος 1.10-1.30 μέτρα. Μπορεί να ζήσει 15-20 χρόνια. Ζούνε σε πετρώδεις πλαγιές και υποαλπικά λιβάδια σε υψόμετρο 1600-2000 μέτρα.

Gämse (Rupicapra rupicapra) im Zoo Salzburghunt-0

 

Πηγές : 1. Παπαγεωργίου Νικόλαος 1991 βιολογία άγριας πανίδας

2.  Καλλιστώ περιβαλλοντική οργάνωση για την άγρια ζωή και τη φύση

3. Βικιπαίδεια – google

4. Arcturos.gr

Κυρτζόγλου Νικήτας

 

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης