Χριστουγεννιάτικα Έθιμα της Κόνιτσας

 

Στην Κόνιτσα, από την αρχή της χρονιάς μεγαλώνουν ένα γουρούνι, που προορίζεται για το τραπέζι της παραμονής των Χριστουγέννων. Επίσης, την παραμονή των Χριστουγέννων μαγειρεύουν γιαπράκια, δηλαδή λαχανοντολμάδες με ρύζι μόνο. Τα φύλλα του λάχανου συμβολίζουν το φάσκιωμα του Χριστού.

Σε κάποια χωριά επίσης, τα παιδιά την παραμονή των Χριστουγέννων παίρνουν «τζιουμάκες», δηλαδή ξύλα από Κρανιά, με τα οποία χτυπάνε τις πόρτες από σπίτι σε σπίτι για να πουν τα κάλαντα.

Αριάδνη Μπίρη

 

            Στην Κόνιτσα, την παραμονή των Χριστουγέννων οι νοικοκυρές φτιάχνουν κολίντρα. Πρόκειται για ένα είδος ψωμιού. Όταν έρχονται τα παιδιά για τα κάλαντα λένε το ποίημα «Κόλιντρα-μέλιντρα, Χριστός γεννάται σήμερα στους ουρανούς επάνω». Τότε, οι νοικοκυρές δίνουν ένα ψωμάκι στα παιδια.

αρχείο λήψης

Κάποιες άλλες νοικοκυρές φτιάχνουν τα σπάργανα του Χριστού. Είναι κάτι τηγανίτες με σιρόπι, μέλι και καρύδια, που τις βάζουν την μία πάνω στην άλλη. Αυτές συμβολίζουν τα σπάργανα που τύλιξαν τον Χριστό όταν γεννήθηκε.

Ανδρέας Μπίρης

 

Τα παραδοσιακά φαγητά των Χριστουγέννων είναι πολλά και νόστιμα! Τα συνηθισμένα γλυκά είναι τα μελομακάρονα, οι κουραμπιέδες και οι δίπλες. Τα συνηθισμένα φαγητά είναι η γεμιστή μυρωδάτη γαλοπούλα, το πρόβατο και το κατσίκι στη σχάρα. Την πρωτοχρονιά τρώμε την βασιλόπιτα.

diples

Στα χωριά οι γιαγιάδες συνηθίζουν να τυλίγουν το φλουρί με αλουμινόχαρτο και να το βάζουν μέσα στην πίτα. Η πίτα συνήθως είναι τυρόπιτα, αλλά μπορεί να είναι και κοτόπιτα ή σπανακόπιτα. Οι μαμάδες και τα παιδιά φτιάχνουν μπισκότα σε σχήμα, ανθρώπου, δέντρου, αστεριού και αγγέλου και τα καλύπτουν με ζαχαρόπαστα για να γίνουν πιο όμορφα και νόστιμα!

xristougenniatika-koulourakia-cooklos-me-zaxaropasta-2

 

Καλά Χριστούγεννα!

Ελισάβετ Πρίφτη
Γεωργία Σπανού

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης