Ποιος είναι ο άγιος της Πρωτοχρονιάς ;

Μέγας Βασίλειος

Για τους Χριστιανούς ο Άγιος Βασίλης είναι ο Μέγας Βασίλειος, ο οποίος έζησε στην Καισάρεια της Καππαδοκίας και αφιέρωσε σχεδόν όλη του τη ζωή στη βοήθεια προς τον συνάνθρωπο. Θεωρείται στην παγκόσμια ιστορία ως ο εμπνευστής, αλλά και ο πρώτος δημιουργός της οργανωμένης φιλανθρωπίας. Σύμφωνα με την παράδοση, ο Μέγας Βασίλειος ήταν ψιλόλιγνος, με μαύρα μάτια και γένια. Ο Μέγας Βασίλειος πέθανε στις 31 Δεκεμβρίου 378. Την 1η Ιανουαρίου 379, ημέρα της κηδείας του, όπως διατηρείται στην παράδοση, θεωρήθηκε (πρώτα) από όλους τους χριστιανικούς λαούς ότι φέρνει ευλογία και καλή τύχη στη νέα χρονιά.

Άη Βασίλης

Santa Claus ή Père Noël ή Babbo Natale ή Βαϊάχτσμαν ή Σίντερ-Κλάους ή Λαμ-κουνγκ-κουνγκ. Όπως και να τον αποκαλούμε είναι εκείνος ο Άγιος, ο οποίος μας φέρνει τα δώρα την Πρωτοχρονιά. Εκείνος ο Άγιος με τα άσπρα γένια, άσπρα μαλλιά, με την κόκκινη στολή, γυαλιά, πάντα χαμογελαστός, με το σάκο με τα δώρα, πάνω σε έλκηθρο, που το σέρνουν ζωηρά ελάφια ή τάρανδοι.

Μικροί και μεγάλοι περιμένουν τα δώρα τους με ανυπομονησία το βράδυ της Πρωτοχρονιάς. Μέχρι το 1931 ο Άη Βασίλης ήταν ντυμένος στα πράσινα. Ώσπου, η γνωστή αμερικάνικη εταιρεία αναψυκτικών Coca-Cola παρουσίασε τον Άη Βασίλη με πρωτοχρονιάτικα δώρα και τα προϊόντα της εταιρείας στα κόκκινα χρώματα.

Μαριάνθη Χατζηεφραιμίδου

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης