Ε1 ΤΜΗΜΑ: ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ

Συστατικά
1 γαλoπούλα (4-5 κιλά),
1 φλ. λιωµένο βούτυρο,
1 κουταλάκι µουστάρδα,
6 κουταλιές µπράντι,
αλάτι, πιπέρι.
Γέµιση:
Τα συκωτάκια της γαλοπούλας ψιλοκοµµένα,
500 γρ. χοιρινό κιµά,
1 φύλο δάφνη,
3 κουταλιές χωριάτικο ελαιόλαδο Αγροτικής,
1 µεγάλο κρεµµύδι τριµµένο,
1 φλ. του καφέ ρύζι,
4 κουταλιές σταφιδάκια,
4 κουταλιές κουκουνάρια (πινόλια) ½ φλ. περίπου µαϊντανό πολύ ψιλοκοµµένο,
½ φλ. άσπρο, ξηρό κρασί Vino Bianco,
½ κουταλάκι ανάµικτα µπαχαρικά (Mixed Spice).
Βήματα
Βήμα 1
Καθαρίζετε σχολαστικά τη γαλοπούλα και αν χρειαστεί, χρησιµοποιείτε ένα τσιµπιδάκι για να βγάλετε όλα τα «µπιµπίκια» της.

Βήμα 2
Χτυπάτε µε πιρούνι σε ένα µπολάκι το λιωµένο βούτυρο µε το µπράντι και τη µουστάρδα να σµίξουν.

Βήμα 3
Αλείφετε µε 2/3 περίπου του µίγµατος µέσα κι έξω τη γαλοπούλα και την αλατοπιπερώνετε.

Βήμα 4
Τη βάζετε σε ένα ταψί και την κρατάτε στην άκρη µέχρι να ετοιµαστεί η γέµιση.

Βήμα 5
Καβουρδίζετε τα κουκουνάρια ανακατεύοντάς τα σε ένα αντικολλητικό τηγανάκι σε χαµηλή φωτιά µέχρι να ροδίσουν ελαφρά.

Βήμα 6
Τα αδειάζετε αµέσως σε ένα πιάτο. Ζεσταίνετε ένα µεγάλο τηγάνι στη φωτιά και σοτάρετε το κρεµµύδι για 1 λεπτό, µέχρι να στεγνώσει, χωρίς να πάρει χρώµα.

Βήμα 7
Προσθέτετε τα συκωτάκια και τα ανακατεύετε και ύστερα τον κιµά µε τη δάφνη.

Βήμα 8
Συνεχίζετε το σοτάρισµα µέχρι να ροδίσει ελαφρά ο κιµάς και ύστερα ανακατεύετε µέσα το ρύζι.

Βήμα 9
Περιχύνετε το µίγµα µε το κρασί και το αφήνετε να κοχλάσει.

Βήμα 10
Ύστερα, προσθέτετε 1 φλ νερό, αφήνετε να κοχλάσει και όταν σχεδόν απορροφηθεί όλο, ανακατεύετε µέσα τα σταφιδάκια, τα κουκουνάρια και τον µαϊντανό.

Βήμα 11
Αλατοπιπερώνετε τη γέµιση, αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά και την αφήνετε να κρυώσει και να γίνει χλιαρή.

Βήμα 12
Προθερµαίνετε το φούρνο στους 180°C.

Βήμα 13
Με ένα κουτάλι γεµίζετε τη γαλοπούλα, πιέζοντας τη γέµιση για να χωρέσει όση περισσότερη γίνεται, πρώτα το λαιµό και ύστερα την κοιλιά.

Βήμα 14
∆ιπλώνετε την πέτσα του λαιµού προς τα πάνω και τη στερεώνετε µε οδοντογλυφίδες και είτε ράβετε το άνοιγµα της κοιλιάς µε µεγάλη βελόνα είτε το κλείνετε στεγανά µε οδοντογλυφίδες.

Βήμα 15
Περιχύνετε τη γαλοπούλα µε το υπόλοιπο µίγµα βουτύρου, τη σκεπάζετε µε αλουµινόχαρτο και την ψήνετε στον φούρνο για περίπου 3 ½ ώρες.

Βήμα 16
Την τελευταία µισή ώρα αφαιρείτε το αλουµινόχαρτο και την αφήνετε να ροδίσει καλά.

Αντωνης κ.

 

Συνταγή Θάνος

Θάνος Γ.

Δεντράκι με σοκολάτα και ξηρούς καρπούς

Υλικά

300 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
275 γραμμάρια σοκολάτα υγείας
150 γραμμάρια μπισκότα τετράγωνα
κομμένα στη μέση
60 γραμμάρια σκόνη μπισκότου
50 γραμμάρια κράνπμερις
50 γραμμάρια φουντούκια
Λίγη ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
1 αστεράκι από λευκή σοκολάτα

Εκτέλεση συνταγής
1.Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και τη ρίχνουμε στη σοκολάτα και στη σκόνη από τα μπισκότα

2.Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και αφήνουμε να κρυώσει.

3.Τοποθετούμε το μίγμα της σοκολάτας σε τσέρκια με διαφορετικά μεγέθη.

4.Κολλάμε σε κάθε τσέρκι και πάνω στη σοκολάτα ξηρούς καρπούς και τα κομμένα στη μέση μπισκότα.

5.Αφήνουμε να κρυώσει η σοκολάτα στο ψυγείο και χτίζουμε το δεντράκι μας τοποθετώντας
τον μεγαλύτερο κύκλο στη βάση και τον μικρότερο στο τέλος.

6.Στην κορυφή στολίζουμε με το έτοιμο από λευκή σοκολάτα αστέρι.

Καλή επιτυχία

Αντώνης Κ.

 ΔΙΠΛΕΣ

Συστατικά

  • 500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 5 αβγά, μεσαία
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 2 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1-2 κ.σ. νερό, προαιρετικά
  • 400 ml σπορέλαιο, για το τηγάνισμα

Για το σιρόπι

  • 800 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 800 γρ. νερό
  • 2 στικ κανέλα
  • χυμό λεμονιού, από 1/2 λεμόνι
  • 50 γρ. μέλι

Για το σερβίρισμα

  • μέλι
  • καρύδια, σπασμένα

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τις δίπλες

  • Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, τα αβγά, το ελαιόλαδο, αλάτι, τη ζάχαρη και χτυπάμε με τον γάντζο σε μέτρια ταχύτητα για 1-2 λεπτά. Το μείγμα δεν θα δέσει καλά στο μίξερ. Αφαιρούμε και συνεχίζουμε να πλάθουμε με τα χέρια μας.
  • Μόλις σχηματίσουμε τη ζύμη με τα χέρια μας τη μεταφέρουμε ξανά στο μίξερ και χτυπάμε για 1-2 λεπτά. Αν είναι πολύ σφιχτή η ζύμη τότε προαιρετικά βάζουμε το νερό.
  • Κόβουμε σε 5 κομμάτια, καλύπτουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 1 ώρα.
  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι με το σπορέλαιο σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε να ζεσταθεί καλά.
  • Πασπαλίζουμε με αλεύρι τον πάγκο εργασίας μας και βάζουμε το ένα κομμάτι από τη ζύμη.
  • Ανοίγουμε με έναν πλάστη τη ζύμη σε πολύ λεπτό φύλλο. Κόβουμε σε κομμάτια και τα μεταφέρουμε στο καυτό λάδι. Τηγανίζουμε για 1 λεπτό να πάρει χρώμα.
  • Αφαιρούμε σε απορροφητικό χαρτί. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για όλα τα κομμάτια της ζύμης.

Για το σιρόπι

  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, τις κανέλες, τον χυμό λεμονιού, το μέλι και μεταφέρουμε σε δυνατή φωτιά να πάρει μια βράση και να λιώσει η ζάχαρη.
  • Αφαιρούμε από τη φωτιά και βάζουμε τις δίπλες για 5 δευτερόλεπτα.
  • Αφαιρούμε και σερβίρουμε με μέλι και καρύδια.

Α.Κ

Σχολιάστε