Οι Συνταγές που προτείνουν οι μαθητές της Δ΄ Τάξης

keftedakia-fried-meatballs-mainΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ ΣΑΝ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ

ΥΛΙΚΑ:

  • Μισό κιλό κιμά μοσχαρίσιο
  • Ένα αυγό
  • 3-4 φέτες μουλιασμένο και στραγγισμένο ψωμί
  • 1 τριμμένη ντομάτα 
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. γλυκού δυόσμο 
  • 1 κουτ. Γλυκού αλάτι
  • ½ κουτ. γλυκού πιπέρι
  • ½ κουτ. γλυκού ρίγανη
  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις και ηλιέλαιο για το τηγάνισμα 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Σε ένα μπολ βάζουμε όλα μας τα υλικά και ανακατεύουμε πολύ καλά με το χέρι. Ιδανικά αφήνουμε στο ψυγείο για δύο ώρες να ενωθούν τα αρώματα.
  • Πλάθουμε μικρά μπαλάκια διαμέτρου 4 εκατοστών περίπου.
  • Τα αλευρώνουμε και τα τινάζουμε να φύγει το περίσσιο αλεύρι.
  • Τηγανίζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.

 

 

eccbc648f9aa421bab028a02ca78eb9cΠΑΣΤΙΤΣΙΟ

Για τα μακαρόνια

  • 1 συσκ. χοντρά μακαρόνια για παστίτσιο
  •  Ελαιόλαδο
  • 100 γρ. τυρί
  • Αλάτι

 

 Για τη σάλτσα κιμά

  • 800 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • Ελαιόλαδο
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια
  • Ψιλοκομμένη ντομάτα
  • 1 δαφνόφυλλο
  • Μπαχάρι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ρίγανη
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • Λίγο ζάχαρη

 

Για τη μπεσαμέλ

  • 125 γρ. βούτυρο
  • 125 γρ. αλεύρι
  • 1,300 λίτρα γάλα
  • Μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 100 γρ. τυρί

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τον κιμά

  • Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το ελαιόλαδο με το κρεμμύδι και σοτάρουμε τον κιμά.
  • Μετά προσθέτουμε την ντομάτα, το αλάτι, το πιπέρι, το δαφνόφυλλο, την ρίγανη, το μπαχάρι, το ξύλο κανέλας και λίγο ζάχαρη.
  • Αφήνουμε την κανέλα ν’ αρωματίσει για 5 λεπτά τον κιμά και την αφαιρούμε.
  • Σκεπάζουμε την σάλτσα κιμά, χαμηλώνουνε την φωτιά και σιγοβράζουμε για 40 λεπτά.

Για τη μπεσαμέλ

  • Σε μια κατσαρόλα καβουρδίζουμε σε σιγανή φωτιά το βούτυρο με το αλεύρι.
  • Ρίχνουμε σταδιάκα το γάλα ανακατεύοντας με το σύρμα.
  • Στη συνέχεια το αποσύρουμε από την φωτιά και ρίχνουμε 1 αυγό, 100 γρ. τυρί, αλάτι, πιπέρι, τρίβουμε αρκετό μοσχοκάρυδο και τα ανακατεύουμε μέχρι να δέσει.

Παστίτσιο στο ταψί

  • Στο μεταξύ, έχουμε βράσει τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό .
  • Τα σουρώνουμε να στραγγίσουν καλά και τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα.
  • Ζεσταίνουμε ελαιόλαδο το ρίχνουμε στα μακαρόνια και τα πασπαλίζουμε με τυρί.
  • Απλώνουμε τα μακαρόνια στο ταψί, αδειάζουμε τον κιμά, ρίχνουμε την μπεσαμέλ και τελειώνουμε με το υπόλοιπο τυρί από πάνω.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 45 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να κάνει κρούστα.

Καλή σας απόλαυση!

images

Συνταγή για τυροκεφτέδες – Παύλος Καλογεράκης

Σχολιάστε