ΥΛΙΚΑ:
- Μισό κιλό κιμά μοσχαρίσιο
- Ένα αυγό
- 3-4 φέτες μουλιασμένο και στραγγισμένο ψωμί
- 1 τριμμένη ντομάτα
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 κουτ. γλυκού δυόσμο
- 1 κουτ. Γλυκού αλάτι
- ½ κουτ. γλυκού πιπέρι
- ½ κουτ. γλυκού ρίγανη
- Αλεύρι για όλες τις χρήσεις και ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
- Σε ένα μπολ βάζουμε όλα μας τα υλικά και ανακατεύουμε πολύ καλά με το χέρι. Ιδανικά αφήνουμε στο ψυγείο για δύο ώρες να ενωθούν τα αρώματα.
- Πλάθουμε μικρά μπαλάκια διαμέτρου 4 εκατοστών περίπου.
- Τα αλευρώνουμε και τα τινάζουμε να φύγει το περίσσιο αλεύρι.
- Τηγανίζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Για τα μακαρόνια
- 1 συσκ. χοντρά μακαρόνια για παστίτσιο
- Ελαιόλαδο
- 100 γρ. τυρί
- Αλάτι
Για τη σάλτσα κιμά
- 800 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
- Ελαιόλαδο
- 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια
- Ψιλοκομμένη ντομάτα
- 1 δαφνόφυλλο
- Μπαχάρι
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Ρίγανη
- 1 ξυλάκι κανέλα
- Λίγο ζάχαρη
Για τη μπεσαμέλ
- 125 γρ. βούτυρο
- 125 γρ. αλεύρι
- 1,300 λίτρα γάλα
- Μοσχοκάρυδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 100 γρ. τυρί
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για τον κιμά
- Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το ελαιόλαδο με το κρεμμύδι και σοτάρουμε τον κιμά.
- Μετά προσθέτουμε την ντομάτα, το αλάτι, το πιπέρι, το δαφνόφυλλο, την ρίγανη, το μπαχάρι, το ξύλο κανέλας και λίγο ζάχαρη.
- Αφήνουμε την κανέλα ν’ αρωματίσει για 5 λεπτά τον κιμά και την αφαιρούμε.
- Σκεπάζουμε την σάλτσα κιμά, χαμηλώνουνε την φωτιά και σιγοβράζουμε για 40 λεπτά.
Για τη μπεσαμέλ
- Σε μια κατσαρόλα καβουρδίζουμε σε σιγανή φωτιά το βούτυρο με το αλεύρι.
- Ρίχνουμε σταδιάκα το γάλα ανακατεύοντας με το σύρμα.
- Στη συνέχεια το αποσύρουμε από την φωτιά και ρίχνουμε 1 αυγό, 100 γρ. τυρί, αλάτι, πιπέρι, τρίβουμε αρκετό μοσχοκάρυδο και τα ανακατεύουμε μέχρι να δέσει.
Παστίτσιο στο ταψί
- Στο μεταξύ, έχουμε βράσει τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό .
- Τα σουρώνουμε να στραγγίσουν καλά και τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα.
- Ζεσταίνουμε ελαιόλαδο το ρίχνουμε στα μακαρόνια και τα πασπαλίζουμε με τυρί.
- Απλώνουμε τα μακαρόνια στο ταψί, αδειάζουμε τον κιμά, ρίχνουμε την μπεσαμέλ και τελειώνουμε με το υπόλοιπο τυρί από πάνω.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 45 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να κάνει κρούστα.
Καλή σας απόλαυση!



