Χριστούγεννα στην Νορβηγία

Τα Χριστούγεννα στην Νορβηγία είναι μαγικά. Σε όλες τις πόλεις λειτουργούν χριστουγεννιάτικες αγορές και πραγματοποιούνται συναυλίες και παραστάσεις. Υπάρχουν χιονισμένα βουνά, όπου μπορείς να κάνεις σκι και να κάνεις μια βόλτα με τελεφερίκ ή με έλκηθρο. Οι εορτασμοί ξεκινούν επίσημα στις 13 Δεκεμβρίου, την ημέρα της Santa Lucia, που είναι και η μικρότερη μέρα του χρόνου. Σειρά έχει η παραμονή των Χριστουγέννων, όταν και οι περισσότεροι Νορβηγοί, πριν  ή μετά τη χριστουγεννιάτικη  λειτουργία, μαζεύονται για το οικογενειακό δείπνο. Αυτό αποτελείται συνήθως από χοιρινά ή αρνίσια παϊδάκια, που συνοδεύονται από βραστές πατάτες λουκάνικα και κρεατόπιτα ,παρέα με νορβηγική μπύρα, το παραδοσιακό ποτό της Σκανδιναβίας.

Το βράδυ της παραμονής, καταφτάνει ο Julenisse ο νορβηγικός Άγιος Βασίλης και αφήνει τα δώρα στα παιδιά. Τα Σκανδιναβικά «Jul» (Χριστούγεννα) έχουν τις ρίζες τους σε αρχαία γεωργικά έθιμα του Χειμώνα και της εποχής της συγκομιδής. Ο Julenissen, μαζί με τους βοηθούς του,  φέρνει δώρα και καλή τύχη στο σπίτι και στο στάβλο. Τη νύχτα των Χριστουγέννων, τα παιδιά βάζουν μπολ με κουρκούτι από αλεύρι, σαν προσφορά στον Julenissen που επισκέπτεται τα παιδιά της Νορβηγίας, ολοκληρώνοντας το μακρινό του ταξίδι από τη Λαπωνία πάνω στο έλκηθρο που το σέρνουν τάρανδοι. Η ημέρα των Χριστουγέννων ονομάζεται Julbrod, κατά τη διάρκεια της οποίας τα παλιά χρόνια ετοιμάζονταν μέχρι και 60 διαφορετικά πιάτα για το τραπέζι των φίλων, των συγγενών και φυσικά της οικογένειας.

Οι Νορβηγοί στολίζουν τα δέντρα τους κυρίως με κόκκινα και άσπρα στολίδια και με φωτάκια. Όλοι οι δρόμοι στις κολώνες τους, έχουν διάφορα στολίδια που λαμπυρίζουν. Αξίζει να δεις από κοντά τον στολισμό και τα εορταστικά τραπέζια που πραγματοποιούνται στη Νορβηγία!!!

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης