Ανθρώπινα πολυμηχανήματα…

Ανθρώπινα πολυμηχανήματα…

                H εφηβεία, μια περίοδος γεμάτη μεταπτώσεις, απώλειες αλλά και πολύ σημαντικές κατακτήσεις, είναι περίοδος εσωστρέφειας, προβληματισμού αλλά και δυνατών συγκρούσεων. Όπως είναι φυσικό, ο τρόπος επικοινωνίας μεταξύ του εφήβου και του οικογενειακού του περίγυρου αλλάζει ριζικά.

            Όλοι γνωρίζουμε πως ο κάθε γονιός  ανησυχεί και επιθυμεί το καλύτερο για το παιδί του. Οι ανησυχίες και οι φόβοι τους όμως δεν πρέπει  να γίνουν αντιληπτές από τον έφηβο. Ένας έφηβος που αισθάνεται αυτή την ανησυχία των γονιών του μπορεί να  αντιδράσει αισθανόμενος ότι οι γονείς του δεν τον καταλαβαίνουν και τον πνίγουν με την αγάπη τους, του περιορίζουν την ελευθερία. Τότε ο έφηβος μπορεί να γίνει ταύρος μαινόμενος και οι συγκρούσεις με τους γονείς του να είναι έντονες.

            Πολλοί έφηβοι στις μέρες μας προσπαθούν, παράλληλα με το σχολείο, να αποκτήσουν πτυχία (ξένων γλωσσών, πληροφορικής κλπ), πράγμα αρκετά δύσκολο και πολύ απαιτητικό καθώς ο χρόνος είναι ελάχιστος και η ύλη μεγάλη. Όλοι  οι έφηβοι προσπαθούν για το καλύτερο  καθώς οι εποχές πλέον είναι πιο απαιτητικές και η μόρφωση είναι το μόνο εφόδιο για την επιτυχία στη ζωή. Σε αυτή την προσπάθεια οι  νέοι θέλουν τους γονείς αρωγούς και όχι επικριτές τους.

            Όποιος κι αν είναι ο λόγος, εμείς ξέρουμε που βαδίζουμε και που θέλουμε να φτάσουμε, αναφέρουν συχνά οι έφηβοι . . Οι γονείς μας οφείλουν να στηρίζουν τις αποφάσεις μας και να μας εμψυχώνουν, όχι να πατάνε τις ελπίδες μας. Όλοι μας πρέπει να καταλάβουμε πως η εφηβεία είναι μία από τις καλύτερες περιόδους της ζωής μας και ότι πρέπει να την απολαύσουμε πριν περάσει ο καιρός.

            Οι γονείς πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να ξέρουν όλα όσα συμβαίνουν στη ζωή των παιδιών τους με κάθε λεπτομέρεια και οι έφηβοι απαιτούν από τους γονείς τους να τους έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη. Οι έφηβοι έχουν ανάγκη να συζητούν με τους γονείς τους και να βρίσκουν μαζί λύσεις στα προβλήματά τους.

            Συμπερασματικά, λοιπόν, με την καταπίεση κανείς ποτέ δεν κατάφερε τίποτα. Η προσπάθεια που καταβάλλουμε οι ίδιοι και η πίστη που έχουμε στις δυνατότητές μας θα μας προωθήσουν σε μια καλύτερη ζωή.

Δήμητρα Ανδριοπούλου Α1

Σχολιάστε

Top