Άραγε, μετράει η πρώτη εντύπωση;

Τι μας κάνει να ελκόμαστε από κάποιον ή κάτι; Πολλοί θα συμφωνήσουν πως είναι το πνευματικό μεγαλείο κάποιου και τα ψυχικά χαρακτηριστικά. Άλλοι θα μιλήσουν για την εμφάνιση και την δυναμικότητα στην γλώσσα του σώματος. Όλα αυτά, έχουν δίκαια ειπωθεί. Βέβαια, οι άνθρωποι στις μέρες μας διαφωνούν για το αν η πρώτες μας συναντήσεις είναι μείζονος σημασίας για την κοινωνικό μας είναι.

Όσο όμως και να επιχειρηματολογούμε για την θέση μας, η βιολογία των εαυτών μας μπορεί να μας δώσει την ακριβέστερη λύση. Έρευνες επιστημόνων, έχουν φανερώσει πως τα πρώτα λίγα δευτερόλεπτα μιας επαφής μας, μπορεί να είναι καθοριστικά για την σχέση μας με το πρόσωπο που ομιλούμε.

Από την Νεολιθική εποχή οι άνθρωποι παρατηρούν ο ένας στον άλλον φυσικά χαρακτηριστικά που ωφελούν την γονιμοποίηση. Το όμορφο πρόσωπο, η οσμή και το σώμα είναι όλα σημάδια υγιούς αναπαραγωγικού συστήματος. Με αυτόν τον τρόπο αναπτυχθήκαμε ως είδος και μέχρι και σήμερα επιβιώνουμε.

Η πρώτη εντύπωση σίγουρα δεν είναι ο μόνος παράγοντας για την σωστή κρίση. Μπορεί η πρώτη εντύπωση να είναι ένας καλός οιωνός όμως, δεν αναδεικνύει το πρόσωπό του. Είναι έως ένα βαθμό και προσωπείο.  Όλοι μας ακόμη και πάρα τη βούληση μας, κρίνουμε κάποιον έως κάποιο μέτρο με το κάλλος του. Είμαστε όμως και υπεύθυνοι να μην παρασυρθούμε από τις βιολογικές μας διαθέσεις. Θα είναι αναγκαίο να κρίνουμε την προσωπικότητα του άλλου. Να δούμε την συμβατότητα του με εμάς αλλά και τις αξίες του. Για μια μακροπρόθεσμη σχέση αυτό είναι που υπερτερεί.

Για να κλείσουμε αυτό το άρθρο, θα κάνουμε μια σύντομη αναφορά στον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό. Η αυτοσυγκράτηση λέγαν οι αρχαίοι πως είναι μεγάλη αρετή και διαχρονική.  Με την λογική δηλαδή, η πιο συνετή απόφαση θα παρθεί. Με την αυτοσυγκράτηση αποκλίνουμε από οτιδήποτε αυτοκαταστροφικό στην ζωή μας. Το συναίσθημα βέβαια πάντα θα παίζει ρόλο στην επιλογή μας, μα και στην κοινωνική μας ζωή. Αξίζει λοιπόν να βελτιώσουμε την εξωτερική μας εικόνα. ΝΑΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ!

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης