Παγκόσμια κρίση νερού

Ανομβρία
Ανομβρία είναι μια μεγάλη σχετικά χρονική περίοδος όπου παρατηρείται πλήρης έλλειψη βροχοπτώσεων.
Η ανομβρία είναι φαινόμενο αποκλειστικά κλιματολογικό. Παρατεταμένη ανομβρία προκαλεί ξηρασία με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ελλείμματα τόσο στα επιφανειακά όσο και στα υπόγεια νερά. Η ξηρασία, είναι ένα φυσικό φαινόμενο που σε κάποιες περιοχές, όπως η Μεσόγειος, επαναλαμβάνεται τακτικά και άρα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στα σενάρια διαχείρισης.
Λειψυδρία
Λειψυδρία είναι η χρόνια κατάσταση έλλειψης νερού, όταν δηλαδή το νερό δεν είναι επαρκές για την κάλυψη των αναγκών μας, λόγω κακής διαχείρισης και ζήτησης, πέρα από τις φυσικές δυνατότητες της περιοχής. Είναι ένα φαινόμενο που μπορεί να παρατηρηθεί και σε περιοχές με πλούσιους υδάτινους πόρους. Η λειψυδρία είναι ένα λειτουργικό ανθρωπογενές πρόβλημα και άρα μπορεί να αντιμετωπιστεί.
Πλημμύρες
Το νερό μετακινείται στην ατμόσφαιρα ακολουθώντας μια διαδρομή που ονομάζεται «Υδρολογικός Κύκλος». Το νερό απομακρύνεται από τα σύννεφα πέφτοντας σαν βροχή, χιόνι ή χαλάζι στο χώμα, στα ρυάκια, στα ποτάμια, στους ωκεανούς και στη συνέχεια, μέσω της εξάτμισης, επιστρέφει πάλι στα σύννεφα. Όταν όμως για οποιοδήποτε λόγο διαταραχθεί αυτή η διαδικασία και βρεθεί σε κάποια περιοχή περισσότερο νερό απ” αυτό που είναι δυνατόν να απομακρυνθεί είναι πιθανό να δημιουργηθεί πλημμύρα. Η πλημμύρα είναι η κατάσταση κατά την οποία το νερό καλύπτει προσωρινά περιοχές που σε κανονικές συνθήκες είναι ξηρά.
Πλημμύρα μπορεί να συμβεί παντού γύρω σου ακόμα και μέσα στο ίδιο σου το σπίτι!
Οι αιτίες της πλημμύρας μπορεί να είναι οι εξής:
- Έντονη βροχή ή καταιγίδα
- Το λιώσιμο μεγάλων στρωμάτων χιονιού ή πάγου
- Η άνοδος της στάθμης ενός ποταμού ή μιας λίμνης λόγω παρατεταμένης βροχόπτωσης
- Η υποχώρηση – κατάρρευση ενός φράγματος
- Η συσσώρευση σκουπιδιών και μπάζων στις κοίτες των ρεμάτων, των ποταμών ή στους υπονόμους των πόλεων
Ο ανθρώπινος παράγοντας
Η Ελλάδα, ενώ κατά καιρούς μαστίζεται από λειψυδρία, ταλαιπωρείται και από πλημμύρες και χάνει κάθε χρόνο καλλιεργήσιμο εδαφικό μανδύα.
Η λειψυδρία, η διάβρωση και οι πλημμύρες, δεν είναι φυσικά φαινόμενα. Τα φυσικά φαινόμενα είναι η ανομβρία και η πολυομβρία.
Μη συγχέουμε την λειψυδρία με την ανομβρία. Η ανομβρία μπορεί να δημιουργήσει λειψυδρία. Αλλά η λειψυδρία κατά κύριο λόγο είναι ανθρωπογενές φαινόμενο. Η πολυομβρία μπορεί να δημιουργήσει πλημμύρες. Το φαινόμενο των πλημμυρών είναι ανθρωπογενές. Υπάρχει περίπτωση να έχουμε πολυομβρία και λειψυδρία και υπάρχει περίπτωση να έχουμε ανομβρία και πλημμύρες.
Μπορεί οι βροχές που πέφτουν στην Αττική ναι είναι κάτω από τις κανονικές και όμως να έχουμε πλημμύρες. Έχουμε πλημμύρες λόγω της απώλειας των δασών. Όταν έχουμε μια πλαγιά βουνού και πάνε οι άνθρωποι και καταστρέφουν όλη τη φυτοκάλυψη, το νερό που θα πέσει θα παρασύρει το χώμα και θα το μεταφέρει στη θάλασσα. Η επέμβαση του ανθρώπου είναι που πολλαπλασίασε τη φυσική διάβρωση, την έκανε, δηλαδή, ανθρωπογενή.
Ο άνθρωπος μπορεί να επέμβει και να δημιουργήσει και χημική διάβρωση. Όταν στην Αθήνα με τα εργοστάσια έχουμε έκλυση μονοξειδίου και διοξειδίου του θείου, το θείο αυτό ενώνεται με το μάρμαρο του Παρθενώνα και γυψοποιεί τα αριστουργήματα των αρχαίων Ελλήνων, που σταδιακά καταστρέφονται.
Σχολιάστε
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.