Διαχείριση του νερού

Η διαχείριση του νερού αποτελεί ένα φλέγον παγκόσμιο περιβαλλοντικό ζήτημα. Οι υδάτινες πηγές της γης είναι ανανεώσιμες όχι όμως ανεξάντλητες ή σταθερής ποιότητας. Τα υδάτινα αποθέματα μειώνονται σε παγκόσμια κλίμακα λόγω της αλόγιστης κατανάλωσης και της κακής διαχείρισης.
Φαινομενικά το νερό είναι άφθονο και υπάρχει παντού. Στην πραγματικότητα όμως, το νερό είναι ένας ανανεώσιμος, αλλά περιορισμένος φυσικός πόρος. Λιγότερο από το 3% των παγκόσμιων αποθεμάτων είναι γλυκό, και το περισσότερο από αυτό βρίσκεται εγκλωβισμένο στους παγετώνες και στο υπέδαφος. Το υπόλοιπο βρίσκεται κυρίως σε υπόγειους υδροφορείς, τους οποίους αποστραγγίζουμε με ρυθμό ταχύτερο από αυτόν που απαιτείται για να ξαναγεμίσουν. Η ρύπανση προερχόμενη από βιομηχανικές, αγροτικές και αστικές πηγές υποβαθμίζει την ποιότητα του νερού βάζοντας σε κίνδυνο τη βιοποικιλότητα και αχρηστεύοντας κυριολεκτικά πολλές πηγές πόσιμου νερού.
Η Ελλάδα έρχεται δεύτερη παγκοσμίως μετά τις ΗΠΑ όσον αφορά στο υδάτινο αποτύπωμά της με2.390 m3/κάτοικο/έτος ποσότητα διπλάσια από τον παγκόσμιο μέσο όρο.
Η διαχείριση του νερού είναι ένα σημαντικό περιβαλλοντικό ζήτημα για την Ελλάδα.
Τουλάχιστον το 60-70% του νερού που αντλείται στην Ελλάδα από πηγές, λίμνες και ποτάμια για να καλύψει τις ανάγκες μας χάνεται κάπου στη διαδρομή, χωρίς να φθάσει ποτέ στο στόχο του! Η μεγαλύτερη σπατάλη νερού γίνεται στη γεωργία, λόγω έλλειψης κλειστών δικτύων και των μη σωστών γεωργικών πρακτικών.
Ωστόσο, οι απώλειες νερού στην πρωτεύουσα δεν είναι αμελητέες. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι υπάρχουν πολλές δυνατότητες εξοικονόμησης νερού στα αστικά κέντρα και αυτό μπορεί να επιτευχθεί με:
- Μείωση διαρροών εμφανών (θραύση αγωγού) ή αφανών (από τους υπόγειους αγωγούς προς το έδαφος).
- Μείωση της κατανάλωσης, όπως προγράμματα τροποποίησης υδραυλικών συσκευών, επαναχρησιμοποίηση νερού από πλύσιμο και πλυντήρια στις τουαλέτες ή για πότισμα κήπων.
- Ενημέρωση, εκπαίδευση και συμμετοχή των πολιτών, όπως π.χ. σχολικά προγράμματα, διοργάνωση εξειδικευμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων για ενήλικες.
- Συλλογή βρόχινου νερού για οικιακές χρήσεις που μπορεί να φτάσει το 50% της οικιακής χρήσης (μπάνιο, πότισμα, πλύσιμο ρούχων, καθαριότητα). Για να το πετύχουμε αυτό μπορούμε να προσθέσουμε υδρορροές σε υπάρχοντα κτίσματα (σπίτι, γκαράζ κλπ) για να συγκεντρώσουμε τα βρόχινα νερά από τις στέγες ή να συγκεντρώσουμε νερά από αδιάβροχες επιφάνειες όπως μονοπάτια και βεράντες. Τα νερά αυτά μπορούν να οδηγηθούν σε μια στέρνα ή δεξαμενή, για να χρησιμοποιηθούν εκεί που είναι πιο αναγκαία.
Σχολιάστε
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.