ΣΤΕΡΕΟΤΥΠΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

 

Πριν από πολλά χρόνια οι γυναίκες δεν είχαν δικαίωμα να ψηφίζουν και να βγαίνουν από το σπίτι τους αλλά με τον καιρό τα πράγματα άλλαξαν. Τώρα οι γυναίκες έχουν πολλά περισσότερα δικαιώματα αλλά σίγουρα μπορούν να αποκτήσουν παραπάνω.
 Μία από τις βασικές διεκδικήσεις του γυναικείου κινήματος τις δεκαετίες του 1960-70 ήταν να αναγνωρίζεται από το κράτος ως εργασία και η οικιακή εργασία διότι όχι απλώς απαιτεί πολλές ώρες για να πραγματοποιηθεί αλλά είναι και απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου τα μέλη μιας οικογένειας να μπορούν να τρέφονται και να ξεκουράζονται ώστε να είναι σε θέση να πηγαίνουν στη δουλειά ή στο σχολείο, ώστε να μπορούν δηλαδή να είναι μέλη ενός κοινωνικού συνόλου και να προσφέρουν σε αυτό.
 Ο κοινωνικός ρόλος για τον οποίο υποτίθεται ότι προορίζονται οι γυναίκες και οι πρακτικές που τον συνοδεύουν μαθαίνονται στις γυναίκες ήδη μέσα από το στενό οικογενειακό περιβάλλον.
Αυτό ήταν πολύ έντονο ιδιαίτερα τα προηγούμενα χρόνια, όταν τα κορίτσια της οικογένειας όφειλαν να μαθαίνουν και να βγάζουν εις πέρας συγκεκριμένες εργασίες του νοικοκυριού. Σήμερα έχει αλλάξει αυτή η κατάσταση;
 Τώρα έχουν σχεδόν καταργηθεί τα περισσότερα από αυτά τα στερεότυπα αλλά κάποια δυστυχώς ακόμα υπάρχουν. Ελπίζουμε σε μερικά χρόνια να καταργηθούν τελείως όλα.

Δήμητρα Ν. - Κατερίνα Ρ.

ΠΗΓΕΣ:
www.thesafiablog.com

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης