Φυσικές Καταστροφές

Σεισμοί

Αρχικά, ας ξεκινήσουμε ρωτόντας γιατί γίνονται σεισμοί. Ένας σεισμός μπορεί να γίνει σε κάποια περιοχή, εξαιτίας κάποιας ανθρώπινης παρέμβασης, όπως για παράδειγμα εξαιτίας κάποιας κατάρρευσης ορυχείου, εξαιτίας κάποια έκρηξης μεγάλης ισχύος, κλπ
Φυσικά, σε τέτοιες περιπτώσεις, δεν πρόκειται για τους σεισμούς που όλοι γνωρίζουμε και πρόκειται για δόνηση ελάχιστης κλίμακας.
Τώρα, οι σεισμοί γίνονται εξαιτίας διαφόρων παραγόντων που έχουν να κάνουν με τα «συστατικά της γης» και τον τρόπο συμπεριφοράς τους.
Η γη αποτελείται(από το κέντρο προς την επιφάνεια) από τον εσωτερικό πυρήνα, τον εξωτερικό, τον μανδύα και τον φλοιό ο οποίος βρίσκεται κοντά στην επιφάνεια.
Ο φλοιός, αποτελείται από τεράστια κομμάτια κάποιων πλακών, που ονομάζονται τεκτονικές πλάκες
Οι τεκτονικές πλάκες λοιπόν κινούνται, επειδή το μάγμα μέσα στο μανδύα, βρίσκεται σε διαρκή κίνηση και σταδιακά «τις σπρώχνει». Μη φανταστείτε, η κίνηση των τεκτονικών πλακών είναι απειροελάχιστη
Όταν δύο τεκτονικές πλάκες βρίσκονται σε επαφή μεταξύ τους και τείνει η μία να πλησιάζει ακόμα περισσότερο την άλλη, τότε δημιουργείται μία πίεση αναμεταξύ τους.
Όσο εντείνεται αυτό το φαινόμενο, τότε εξαιτίας της μεγάλης πίεσης που δημιουργείται, θα υπάρξει σπάσιμο, ή  η μια θα σκαρφαλώσει την άλλη  ή θα τριφτούνε σε μία ξαφνική στιγμή για μικρό χρονικό διάστημα, εκτονώνοντας την πίεση που έχει δημιουργηθεί!
Αυτή η κατάσταση, δημιουργεί σεισμική δονηση, δηλαδή προκαλείται έτσι σεισμός!

2245503 

Πριν και μετά το σεισμό

Τσουνάμι

Το τσουνάμι δημιουργείται από μία σεισμική δόνηση. Για την ακρίβεια, το τσουνάμι δεν είναι τίποτα παραπάνω, παρά ένα αποτέλεσμα ενός σεισμού στη θάλασσα.
Βέβαια δεν δημιουργείται τσουνάμι ύστερα από οποιαδήποτε τυχαία σεισμική δόνηση και σε οποιοδήποτε σημείο.
Για να δημιουργηθεί τσουνάμι, θα πρέπει το επίκεντρο ενός σεισμού να βρίσκεται στον ωκεανό και η σεισμική δόνηση να είναι τεράστια και παρατεταμένη!
Σχεδόν μοναδική περίπτωση για να συμβεί τόσο ισχυρός και παρατεταμένος σεισμός, είναι αν συμβεί το εξής:
να μετακινείται μία τεκτονική πλάκα προς μία δεύτερη και η δεύτερη να μετακινείται προς την πρώτη. Σταδιακά να δημιουργείται μεγάλη πίεση αναμεταξύ τους και να μην σπάει καμία από τις δύο ή να μην μετακινηθεί η μία πιο πάνω από την άλλη ώστε να υπάρξει εκτόνωση.
Έτσι δημιουργείται μεγάλη πίεση και όσο περισσότερο πιέζουν η μία την άλλη, τόσο το χειρότερο…
Κάποια στιγμή λοιπόν, μία από τις δύο τεκτονικές πλάκες δεν θα αντέξει και θα σπάσει ή θα αλλάξει θέση καθέτως, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένας τέτοιος σεισμός που θα δημιουργήσει και τσουνάμι
Όταν γίνει λοιπόν αυτός ο σεισμός και το επίκεντρό του βρίσκεται στη θάλασσα, αν είναι παρατεταμένος και πολύ δυνατός (είχε συσσωρευτεί τεράστια πίεση στις πλάκες), τότε θα απελευθερωθεί τεράστια ενέργεια από το βυθό της θάλασσας και για μεγάλο χρονικό διάστημα θα απελευθερώνεται, με το εξής αποτέλεσμα…
να εκτονώνεται στο νερό συνεχόμενα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεράστια κύματα, και εξαιτίας της συνέχειας του φαινομένου, τα κύματα αυτά να γίνονται ακόμα πιο τεράστια (φανταστείτε το σαν να ενισχύουμε μία ταλάντωση) και να τείνουν να ξεχυθούν προς την ακτή.
Έτσι λοιπόν θα δημιουργηθεί το τσουνάμι, το οποίο αποτελείται από τεράστια κύματα. Αν τώρα προλάβουν τα κύματα αυτά από το τσουνάμι και φτάσουν στην ακτή (γιατί σταδιακά σβήνουν όσο διανύουν απόσταση), τότε ”καταπίνουν” τις όχθες της ακτής.
Σε τελική ανάλυση, αν γίνει ένας τέτοιος σεισμός σχετικά κοντά στην ακτή, τότε είναι πολύ πιθανόν, ανάλογα με την ένταση και το χρόνο, να δημιουργηθεί τσουνάμι.

prinmeta

Πριν και μετά το τσουνάμι

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης