Το Πιάνο

Το πιάνο (παλαιότερη ελληνική ονομασιά: κλειδοκύμβαλο) είναι μουσικό όργανο που ανήκει στην κατηγορία των πληκτροφόρων (κατ” άλλους θεωρείται χορδόφωνο) ,ουσικών οργάνων και μπορείτε να το αποκαλέσετε έγχορδο ή κρουστό. Το πιάνο είναι το μεγαλύτερο σε μέγεθος μουσικό όργανο μετά το εκκλησιαστικό όργανο. Ο μουσικός που χειρίζεται το πιάνο λέγεται πιανίστας, (παλαιότερα κλειδοκυμβαλιστής). Το πιάνο παίζεται με πλήκτρα, σε οριζόντια διάταξη, τα οποία όταν πατηθούν από τα δάκτυλα του πιανίστα σηκώνουν σφυράκια που χτυπούν τις χορδές του, παράγοντας έτσι ήχους ,έσα από το πιάνοζ. Ο Εφευρέτης του πιάνου είναι ο Ιταλός Μπαρτολομέο Κριστόφορι.

Ο Μπαρτολομέο Κριστόφορι ντι Φραντσέσκο (Bartolomeo Cristofori di Francesco), γεννήθηκε στις 4 Μαΐου του 1655 και πέθανε στις 27 Ιανουαρίου του 1731 ήταν Ιταλός κατασκευαστής μουσικών οργάνων, πολύ γνωστός ως ο εφευρέτης του πιάνου.

Η λειτουργία του είναι η εξής, πατώντας κάποιο πλήκτρο η χορδή που του αντιστοιχεί κρούεται από ένα μαλακό σφυράκι καλυμμένο από τσόχα που επιστρέφει στη θέση του όταν χτυπηθεί η χορδή. Επιπρόσθετα το πιάνο έχει και δύο ή τρία πεντάλ κάτω στο κέντρο, στο ύψος του πέλματος. Το αριστερό είναι το σιγανό (una corda): πατώντας το, σηκώνεται ένας μοχλός που στα όρθια πιάνα μετακινεί τα σφυράκια κοντύτερα στις χορδές με αποτέλεσμα ο ήχος να είναι σαφώς σιγανότερος, ενώ στα πιάνα με ουρά κινεί τα σφυράκια παράλληλα με τις χορδές, έτσι ώστε να χτυπούν μόνο τη μία από τις διπλές και τις δυο από τις τριπλές χορδές (εξ ου και το όνομα una corda = μια χορδή) κάνοντας τον ήχο πάλι πιο απαλό. Το δεξί πεντάλ, που ονομάζεται πεντάλ διαρκείας ή δυνατό πεντάλ, ανασηκώνει τους σιωπητήρες από τις χορδές και διατηρεί τον ήχο.

Τα περισσότερα έργα για πιάνο είναι γραμμένα αποκλειστικά για αυτό, ωστόσο έχουν γραφεί και αρκετά έργα στα οποία το πιάνο συμμετέχει σε συμφωνική ορχήστρα, είτε ως όργανο με προεξάρχοντα ρόλο, είτε και ως απλό όργανο της ορχήστρας. Αν και πολλοί πιστεύουν πώς χρησιμοποιείται κυρίως στην κλασική μουσική, το πιάνο κατέχει έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο και στην τζαζ, την μπλουζ και το ροκ εν ρολ, καθώς και στη λαϊκή μουσική όπου είτε κυριαρχεί είτε λειτουργεί ως βοηθητικό για άλλα όργανα.

Πιάνο

  new-piano-panos-ioannidis

Πιάνο με ουρά

large_20221111143324_yamaha_ilektriko_piano_me_oyra_clp_765gp_me_88_varykentrismena_pliktra_ensomatomena_icheia_kai_syndesi_me_akoustika_kai_ypologisti_polished_ebony

Εσωτερικό πιάνου με ουρά

regularisma

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης