
των Λυδίας Μανωλά, Μαρίας Ρεφενέ και Ισμήνης Σκανδαρά
Για τους περισσότερους από εμάς, η γεμιστή γαλοπούλα, τα μελομακάρονα, οι κουραμπιέδες και οι δίπλες, είναι αναπόσπαστο κομμάτι του γιορτινού τραπεζιού των Ελλήνων. Ωστόσο, σε πολλά μέρη του κόσμου το χριστουγεννιάτικο τραπέζι περιλαμβάνει κάποια πολύ ασυνήθιστα εδέσματα.
- Ρωσία – Kholodets
Το kholodets, που ονομάζεται, επίσης, «πηχτό κρέας» είναι μία αλμυρή σαλάτα λαχανικών μέσα σε ζελέ το οποίο παρασκευάζεται από τον ζωμό βρασμένου κρέατος.
- Φιλιππίνες – Puto Bumbong
Το puto bumbong έρχεται από τις Φιλιππίνες και είναι ένα μακρόστενο γλυκό κέικ που παρασκευάζεται με το άχνισμα αλεσμένου μωβ ρυζιού μέσα σε ένα σωλήνα μπαμπού και, στη συνέχεια, σερβίρεται σε ένα φύλλο μπανάνας με μαργαρίνη, τριμμένη καρύδα και ζάχαρη πλούσια σε μελάσα.
- Πορτογαλία – Bacalhoada
Στην Πορτογαλία το κύριο πιάτο στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι είναι το bacalhoada, βραστό ψάρι με πατάτες, αυγά και λάχανα!
- Μάλτα – Timpanu
Στην Μάλτα το κύριο χριστουγεννιάτικο πιάτο είναι το timpanu. Έτσι λέγονται τα τηγανιτά μακαρόνια, με μέλι και κάστανα σε σάλτσα σοκολάτας τυλιγμένα σε ζύμη.
- Ισλανδία – Tortillas
Στην Ισλανδία δεν δίνεται μεγάλη σημασία τόσο στο δείπνο των Χριστουγέννων, όσο… στο πρωινό! Τότε φτιάχνονται τα τηγανιτά λεπτά ψωμάκια tortillas με διάφορα σχέδια και το hangikjöt, το οποίο είναι παραδοσιακό καπνιστό αρνί.
- Θιβέτ – Μπισκότα
Στο Θιβέτ για τα Χριστούγεννα η κάθε οικογένεια φτιάχνει οκτώ ειδικά μπισκότα. Αυτά, λοιπόν, τα δίνουνε στους πρώτους επισκέπτες του σπιτιού. Μέσα στα μπισκότα κρύβουν διάφορα αντικείμενα, αλλά το πιο πολύτιμο είναι αυτό που συμβολίζει τη γονιμότητα.
Πηγές
https://stilida.com/