της Άντριας Τζαφεράι
Εντυπωσιακές φωτογραφίες με ζώα από διάφορες περιοχές και διαφορετικά οικοσυστήματα του πλανήτη βραβεύτηκαν σήμερα στον ετήσιο διαγωνισμό φωτογραφίας της Ακαδημίας Επιστημών της Καλιφόρνιας, που είναι γνωστός ως «Big Picture Natural World».Ο διαγωνισμός φέτος διεξήχθη για 11η χρονιά αναδεικνύει την ποικιλομορφία της βιοποικιλότητας και τις απειλές που αντιμετωπίζει ο πλανήτης.
Παραθέτουμε ορισμένες από τις φωτογραφίες που βραβεύτηκαν.
Δεν πρόκειται για φύλλωμα δέντρων που λούζεται στο φως του ήλιου, αλλά εκατομμύρια πεταλούδες μονάρχες, είδος που μεταναστεύει για να αποφύγει τον χειμώνα της Βόρειας Αμερικής. Αυτές οι πεταλούδες πετούν έως και 3.000 μίλια νότια προς τα ζεστά και υγρά βουνά Sierra Madre του Μεξικού. Οι πεταλούδες συγκεντρώνονται στα έλατα, για να παράγουν ζεστασιά και να εξοικονομήσουν ενέργεια καθώς οι θερμοκρασίες πέφτουν.
Φωτογραφία: Jaime Rojo/BigPicture: Ακαδημία Επιστημών της Καλιφόρνιας
Στο δραματικό κυνήγι των βόρειων χελιδονιών (Morus bassanus) τα πουλιά φτάνουν σε ταχύτητες έως και 96 χλμ/ώρα και σε βάθη 21 μέτρων καθώς βουτούν στο νερό για να πιάσουν τη λεία τους. Ακολουθώντας ένα σύμπλεγμα αλιευτικών σκαφών στα ανοικτά των νησιών Shetland της Σκωτίας, ο φωτογράφος παρακολούθησε μια αποικία από τα gannets, βουτώντας στα σκοτεινά νερά για να αποτυπώσει το χάος και την ομορφιά της καθημερινής τους μάχης για τροφή.
Φωτογραφία: Franco Banfi/BigPicture: Ακαδημία Επιστημών της Καλιφόρνιας
Οι πυγολαμπίδες έχουν ιδιαίτερη πολιτιστική σημασία στην Ιαπωνία, όπου η εμφάνισή τους σηματοδοτεί την αλλαγή των εποχών και θεωρείται ότι αποτελεί εκδήλωση των ψυχών των νεκρών στρατιωτών. Τα αιωρούμενα φωτεινά μονοπάτια που αποτυπώνονται σε αυτή τη φωτογραφία από τη Γιαμαγκάτα, στο νησί Χονσού, δημιουργήθηκαν κυρίως από αρσενικές πυγολαμπίδες, οι οποίες αιωρούνται και εκπέμπουν συχνές εκρήξεις φωτός όταν φλερτάρουν τους συντρόφους τους.
Φωτογραφία: Kazuaki Koseki/BigPicture: Academy of Sciences/California Academy of Sciences
Για αιώνες, οι ιθαγενείς της Καλιφόρνιας φρόντιζαν τη γη ανάβοντας συχνές, χαμηλής έντασης πυρκαγιές, μιμούμενοι εκείνες που προκαλούνταν από κεραυνούς. Καθαρίζοντας τους επιρρεπείς στη φωτιά θάμνους, οι καύσεις αυτές ενθάρρυναν την ανάπτυξη αυτοφυών φυτών, διατηρώντας τη βιοποικιλότητα και προστατεύοντας τα αποθέματα νερού. Εδώ, ο Steven Saiz, μέλος της φυλής Hoopa Valley, παρακινεί τις φλόγες να εξαπλωθούν μέσα από την υποβλάστηση που περιβάλλει το σπίτι ενός γέροντα Yurok .
Φωτογραφία: Maddy Rifka/BigPicture: Ακαδημία Επιστημών της Καλιφόρνιας
Στις παλίρροιες στα ανοικτά της χερσονήσου του Ακρωτηρίου της Νότιας Αφρικής, ο φωτογράφος Geo Cloete αποτυπώνει τη συμβίωση μεταξύ των κυμάτων που σκάνε και των θαλάσσιων ανεμώνων: μόνο όταν υπάρχει η ευκαιρία να τραφούν, αυτά τα πολύχρωμα «λουλούδια» ανθίζουν και απλώνουν τα πλοκάμια τους για να παγιδεύσουν πλαγκτόν, καβούρια και μικροσκοπικά ψάρια. Καθώς τα κύματα σαρώνουν τις λίμνες κατά την παλίρροια, θρεπτικά συστατικά και άλλοι μικροσκοπικοί οργανισμοί μεταφέρονται στο περίπλοκο τροφικό δίκτυο της λίμνης.
Φωτογραφία: Geo Cloete/BigPicture: Clouge: Διαγωνισμός Φωτογραφίας Φυσικού Κόσμου/Ακαδημία Επιστημών της Καλιφόρνιας
Για τον Peter Mather, η εύρεση της παροδικής άγριας ζωής της Αρκτικής είναι σαν να προσπαθεί να εντοπίσει ένα φάντασμα. Αφήνοντας παγίδες με κάμερες που ενεργοποιούνται με κίνηση στο πεδίο για μήνες ή χρόνια, ο Mather κατέγραψε σπάνιες εικόνες της άγριας ζωής στις παγωμένες εκτάσεις των αρκτικών ακτών της Αλάσκας, όπως αυτό το κουφάρι καριμπού και μια αρκτική αλεπού. Οι εικόνες του Mather υπαινίσσονται την άλλη σκληρή πραγματικότητα της ζωής στην Αρκτική: χωρίς επαρκείς προσπάθειες διατήρησης και δραματική επιβράδυνση της κλιματικής κατάρρευσης, αυτά τα ζώα μπορεί να γίνουν κι αυτά φαινόμενα.
Φωτογραφία: Peter Mather/BigPicture: Mather: Διαγωνισμός Φωτογραφίας Φυσικού Κόσμου/Ακαδημία Επιστημών της Καλιφόρνιας
Πηγή: https://kosmodromio.gr