Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΙΝΕΙ Η ΦΥΣΗ

των Εφραίμ Σιώλου και Γιάννη Συρόπουλου

Γιατί  ν’ ασχοληθούμε με το θέμα των φυσικών πόρων;

Η ιστορία του ανθρώπου και η ιστορία της φύσης αλληλοσυνδέονται. Το μέλλον της φύσης συνδέεται με το μέλλον του ανθρώπου και το βαθμό υπευθυνότητας που εκείνος θα επιδείξει απέναντι σε αυτή. Η ενασχόληση με «το πρόβλημα του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων», δείχνει ότι τίποτα δεν είναι αυτονόητο στη σχέση ανθρώπου και φύσης. Ένα όμως οφείλουμε να ξέρουμε: ότι το  περιβάλλον είναι υπόθεση όλων και εξαρτάται από την υπευθυνότητα, τη σωστή διαχείριση και τη διάθεσή μας απέναντί του.

Πόσο σημαντικοί είναι οι φυσικοί πόροι στη ζωή μας;

Το φυσικό περιβάλλον εξασφαλίζει την σωματική και ψυχική υγεία του ανθρώπου. Επιπλέον, ο φυσικός πλούτος στέκεται αφορμή ώστε ο άνθρωπος να απολαμβάνει την ποιοτική ομορφιά της, να αναπτύξει το αίσθημα του ωραίου και του μοναδικού. Αποτελεί πηγή έμπνευσης καλλιτεχνών, τροφοδοτεί την δημιουργική φαντασία και εμπνέει στον άνθρωπο την ηρεμία, την αρμονία, την ενότητα και την ποικιλία.

ΦΥΣΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ

Η ίδια η φύση αποτελεί βασικό παράγοντα πολιτιστικής ανάπτυξης αφού η επάρκεια των φυσικών πόρων και ο φυσικός πλούτος προσδιορίζουν την οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία μίας χώρας. Οι χώρες μεταξύ τους, με γνώμονα πάντοτε το περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους του, αναπτύσσουν την καλλιέργεια της συλλογικότητας τους, ανταλλάσσοντας καινοτόμες ιδέες, τεχνογνωσία, ερευνητικές μελέτες και προγράμματα, ώστε να απλώσουν το σεντόνι του πολιτισμού.

 Και αν οι φυσικοί πόροι λιγοστεύουν;

H υπερκατανάλωση και εξάντληση των φυσικών πόρων απειλεί το περιβάλλον, παραβιάζει τα δικαιώματα του ανθρώπου και την ίδια τη ζωή . Ας φανταστούμε τη ζωή χωρίς … νερό και καθαρό αέρα, την κληρονομιά που μας δίνει η φύση… Ας φανταστούμε την περίπτωση που όλα αυτά τα αγαθά εξαντληθούν ή δεν μπορούν να αξιοποιηθούν!!!

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης