GRAFFITY, από τον Γιάννη Ζαβιτσάνο (Γ1)

Γκράφιτι είναι η αναγραφή κειμένου όπως, συνθημάτων ή η ζωγραφική σε επιφάνειες που συνήθως βρίσκονται σε δημόσιους χώρους (για παράδειγμα σε τοίχους κτηρίων). Πρωτοεμφανίστηκε την ίδια περίοδο και στα ίδια μέρη που αναπτύχθηκε το κίνημα του Χιπ χοπ, γι’ αυτό πολλοί πιστεύουν ότι αποτελούν μέρος της κουλτούρας αυτής. Με τη χρήση τους διακοσμούνται διάφορα σημεία με ιδιαίτερα χρώματα και σχέδια δίνοντας αξία και ομορφιά σε παλιές πολυκατοικίες και τοίχους όπου και συνηθίζουν να ζωγραφίζονται και να υπάρχουν μέχρι σήμερα.
Κατά την εποχή του 1971-1974 στην Νέα Υόρκη, στο Μανχάταν, παρήγαγε και αποτέλεσε έναν από τους πρώτους καλλιτέχνες των graffiti γνωστός ως ΤΑΚΙ 183 ένας ελληνοαμερικάνος από την Ουάσιγκτον.Σε ορισμένες πόλεις υπάρχουν τοίχοι μόνο για graffiti,αλλά και κάποια άλλα που σχεδιάζονται πάνω σε πολυκατοικίες και γκρεμισμένα κτήρια με την επιθυμία βέβαια του ιδιοκτήτη και με συγκεκριμένη θεματολογία. Κατά τα όσα συνηθίζονται ανάμεσα στους γκραφιτάδες, υπάρχουν και τοίχοι που είναι μόνο για καλούς γκραφίτες, και οι υπόλοιποι δε δικαιούνται να κάνουν πάνω στο δικό τους γκράφιτι μια μουτζούρα ή κάποιο άλλο σχέδιο (εκτός αν έχει χαλάσει με το πέρασμα του χρόνου και ειδοποιηθούν ότι θα γίνει άλλο σχέδιο πάνω στο δικό τους).
Αυξημένη δημοτικότητα, ειδικά στην Ευρώπη, έχει αποκτήσει η τεχνική του στένσιλ, όπου το σχέδιο προετοιμάζεται από πριν στον χώρο του γκραφιτά κόβοντας λεπτή λαμαρίνα ή ξύλο, που χρησιμοποιείται σε επαφή με τον τοίχο ψεκάζοντας από πάνω τη μπογιά, αφήνοντας αποτύπωμα μόνο όπου υπάρχει κενό στη λαμαρίνα. Σημαντικός καλλιτέχνης αυτής της τεχνικής είναι ο Βρετανός Banksy.Τα έργα του είναι κυρίως σατιρικά.
Στην Ελλάδα η τέχνη του γκράφιτι εισήχθη μαζί με την χιπ χοπ κουλτούρα τη δεκαετία του 1980. Από τα πρώτα δείγματα στην Αθήνα θεωρούνται οι τοιχογραφίες του crew FSP στο Μαρούσι και του Paladin στον Κολωνό. Τα πρώτα graffiti είχαν κυρίως θέμα την «Ειρήνη» και τα υλικά τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία τους δεν ήταν σπρέι αλλά πινέλα και μπογιές. Αναφορά στα σύγχρονα γκράφιτι της Αθήνας έχει κάνει μερίδα του ξένου τύπου όπως οι Guardian και New York Times.
Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι τα graffiti έχουν δημιουργήσει μια μεγάλη και σημαντική ιστορία σε κάποιες συγκεκριμένες χώρες και συνεχίζουν να υπάρχουν μέχρι και σήμερα δίνοντας μια ξεχωριστή αίσθηση ομορφιάς με τα ιδιαίτερα χρώματα και σχέδια που χρησιμοποιούνται για να δημιουργηθούν πάνω σε τοίχους πολυκατοικιών και σε παλιούς γκρεμισμένους τοίχους πλατειών όπου οι καλλιτέχνες μέσα από αυτά εκφράζουν τα συναισθήματά τους, τις απόψεις τους και αναδεικνύουν το ταλέντο τους.