του Κωνσταντίνου Δημητρακόπουλου
Το κάπνισμα είναι από τις χειρότερες και πιο επιβλαβείς συνήθειες που μπορεί να αποκτήσει ένας μαθητής. Είτε πρόκειται για κανονικό, είτε για ηλεκτρονικό τσιγάρο, και τα δύο περιέχουν διάφορες βλαβερές χημικές ουσίες οι οποίες δημιουργούν προβλήματα στον οργανισμό μας. Σε αρκετές περιπτώσεις η επίδρασή τους μπορεί να είναι θανατηφόρα. Επιπλέον, το τσιγάρο περιέχει νικοτίνη, μια εθιστική ουσία που καθιστά δύσκολη τη διακοπή του καπνίσματος.
Είναι ξεκάθαρο πως το κάπνισμα έχει μόνο αρνητικές επιπτώσεις, επηρεάζοντας όχι μόνο το σώμα αλλά και την ψυχική υγεία και συνολικά την ποιότητα ζωής μας. Παρά τις σοβαρές συνέπειες, πολλοί μαθητές αρχίζουν να καπνίζουν από μικρή ηλικία, συχνά μιμούμενοι μεγαλύτερους που καπνίζουν.
Ας ρίξουμε μια ματιά στις ανησυχητικές στατιστικές που σχετίζονται με την εφηβεία και το κάπνισμα.
Τα αποτελέσματα πρόσφατης Πανελλήνιας Έρευνας για τη συμπεριφορά των εφήβων (ΕΠΙΨΥ, 2022), έδειξαν ότι τουλάχιστον ένας στους τέσσερις μαθητές της Α” Λυκείου (28,2%) έχει καπνίσει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του. Επίσης, ένας στους έξι (16,6%) δήλωσε ότι έχει καπνίσει κατά τον τελευταίο μήνα, ενώ ένας στους δώδεκα (7,8%) καπνίζει καθημερινά.
Η αντίστοιχη έρευνα του ΕΠΙΨΥ το 2018 σε μαθητές ηλικίας 11-15 ετών έδειξε πως το 15,5% των μαθητών έχει καπνίσει έστω και μία φορά. Παράλληλα, στην ηλικία των 15 ετών το ποσοστό των τωρινών καπνιστών (κάπνισαν τις 30 τελευταίες ημέρες) είναι 17,4% ενώ το 8,1% (περίπου 8.000 μαθητές) καπνίζουν καθημερινά. Αναφορικά με τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου τα αποτελέσματα έδειξαν τα ακόλουθα:
- 36,7% των μαθητών έχουν κάνει χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου έστω και μία φορά
- η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου υπερδιπλασιάστηκε συγκριτικά με το 2018 (16,6%).
Τέλος, σύμφωνα με την έρευνα που διενεργήθηκε από τον ΙΣΑ (Ιατρικό Σύλλογος Αθηνών) και την ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας) το 2016, ένας στους δέκα μαθητές Α΄ και Β Γυμνασίου συγκαταλέγονται στους ενεργούς καπνιστές.
Τα παραπάνω στοιχεία είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά και υπογραμμίζουν την ανάγκη για στοχευμένες εκπαιδευτικές δράσεις στα σχολεία. Παράλληλα, η συνεργασία με φορείς υγείας αλλά και τους γονείς, μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία μιας γενιάς ελεύθερης από το κάπνισμα. Στο δικό μας σχολείο, ευτυχώς, καταβάλλονται σημαντικές προσπάθειες για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των μαθητών, με στόχο τη μείωση του φαινομένου. Μέσα από δράσεις και συζητήσεις, ενημερωνόμαστε για τους κινδύνους και δίνουμε ένα ισχυρό μήνυμα κατά του καπνίσματος. Για να ζήσεις μην καπνίσεις!
Πηγές:
Φωτίου, Α., Καναβού, Ε., Σταύρου, Μ, & Κοκκέβη, Α. (2023). Κάπνισμα στους εφήβους στην Ελλάδα. Σειρά ειδικών θεμάτων από την Πανελλήνια Έρευνα για τις Συμπεριφορές που Συνδέονται με την Υγεία των Έφηβων-μαθητών. Αθήνα: Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, Νευροεπιστημών & Ιατρικής Ακριβείας «ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ.» https://www.epipsi.gr/images/EPIPSI-HBSC-WHO-Greece-22-Smoking-and-Vaping.pdf
https://tvxs.gr/news/ygeia/poso-kapnizoyn-ta-paidia-stin-ellada-mia-ereyna-ki-ena-grafima/