Μορφές ρατσισμού και τρόποι αντιμετώπισης

Ρατσισμός είναι η πεποίθηση ότι ομάδες ανθρώπων με διαφορετικά χαρακτηριστικά που αντιστοιχούν σε κληρονομικά συνήθως χαρακτηριστικά θεωρούνται ότι είναι ανώτερες σε σχέση με άλλες ομάδες που δεν διαθέτουν αυτά τα χαρακτηριστικά.. Μπορεί επίσης να σημαίνει προκατάληψη, διάκριση ή ανταγωνισμό που στρέφεται εναντίον άλλων ανθρώπων, επειδή είναι διαφορετικής φυλής ή εθνότητας.

Το πιο κοινό είδος ρατσισμού είναι ο φυλετικός ρατσισμός. Οι φυλετικοί ρατσιστές πιστεύουν στην βιολογική διάφορα μεταξύ των φυλών και αφορούν τα εξωτερικά χαρακτηριστικά του κάθε ανθρώπου, όπως το χρώμα. Ενώ με βάση τα χαρακτηριστικά, όπως η ηλικία, το ύψος, το βάρος αφορούν τον κοινωνικό ρατσισμό. Ειδικότερα, ο κοινωνικός ρατσισμός που αντιμετωπίζει το γυναικείο φύλο υπάρχει από τα αρχαία χρόνια και μόνο τον 20ο αιώνα αλλά και τον αιώνα που διανύουμε βλέπουμε μια θετική εξέλιξη ως προς αυτό το θέμα. Η κοινωνία σε κάθε εποχή συμπεριφέρεται μειονεκτικά προς την γυναίκα και αυτό το φαινόμενο συνεχίζεται σε κάποιες περιοχές του κόσμου μέχρι και σήμερα. Στις περισσότερες χώρες η γυναίκα θεωρούνταν κατώτερη από τον άντρα για κοινωνικούς και θρησκευτικούς λόγους και σε κάποιες άλλες χώρες θεωρούνταν ανύπαρκτη. Αυτά ήταν δύο από τα είδη ρατσισμού που δυστυχώς ακόμα και σήμερα κυριαρχούν στις κοινωνίες και του δυτικού και κυρίως του πολιτισμού της ανατολής στον οποίο επικρατεί και ο θρησκευτικός ρατσισμός.

Για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να αφήσουμε τις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα στο παρελθόν και να επικεντρωθούμε στην απόκτηση και την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης και της αποδοχής του διαφορετικού με οποιαδήποτε μορφή. Μόνο με συνεργασία και αγάπη θα καταφέρουμε να προχωρήσουμε ως κοινωνία και ως ανθρώπινο είδος.

Γράφει ο Θωμάς Χατζηγιαννακίδης Γ4

Η φωτογραφία από socialpolicy.gr

Η φωτογραφία από socialpolicy.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης