Το ορθόδοξο Πάσχα

Το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη  και η σπουδαιότερη γιορτή του Χριστιανισμού. Για τους Χριστιανούς, το Πάσχα είναι ο θυσιαστικός θάνατος και η Ανάσταση του Χριστού. Στο Εβραϊκό Πάσχα, γνωστό και ως Ιουδαϊκό Πάσχα, γιορτάζεται το πέρασμα των Ιουδαίων από την ερυθρή θάλασσα στη Γη της Επαγγε-λίας. Πώς γιορτάζεται όμως αυτή η γιορτή στην Ελλάδα;

Στην  Ελλάδα, οι άνθρωποι προετοιμάζονται για 40 μέρες κάνοντας νηστεία, γνωστή και ως Μεγάλη Σαρακοστή .Η Σαρακοστή αρχίζει την Καθαρά Δευτέρα, επτά εβδομάδες πριν το Πάσχα και ολοκληρώνεται με την Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία της Παρασκευής την Έκτη εβδομάδα. Η επόμενη μέρα είναι το Σάββατο του Λαζάρου ενώ η Κυριακή που ακολουθεί είναι η Κυριακή των Βαΐων. Η νηστεία συνεχίζεται με η Αγία και Μεγάλη εβδομάδα, γνωστή ως και η εβδομάδα των παθών. Με την Πασχαλινή Αγρυπνία, νωρίς το πρωί του Πάσχα, δηλαδή την Κυριακή του Πάσχα, η νηστεία καθώς και η Μεγάλη Σαρακοστή τερματίζεται.

Η εβδομάδα πριν από το Πάσχα ονομάζεται Μεγάλη εβδομάδα. Από την Κυριακή των Βαΐων και κάθε βράδυ ψάλλεται στις εκκλησίες ο Όρθρος της επόμενης ημέρας, για να μπορούν όλοι να ζήσουν τα δραματικά γεγονότα των Παθών του Κυρίου. Οι πρώτες 4 μέρες μάς προετοιμάζουν πνευματικά για το θείο δράμα. Τη Μ. Δευτέρα κυριαρχεί  το γεγονός της ζωή του πάγκαλου Ιωσήφ και το περιστατικό με την άκαρπη συκιά. Την Μ. Τρίτη θυμόμαστε την παραβολή  των δέκα παρθένων και των ταλάντων. Η  Μ. Τετάρτη είναι αφιερωμένη στην αμαρτωλή γυναίκα, ενώ τη Μ. Πέμπτη  γιορτάζουμε των ιερό Νιπτήρα, το Μυστικό Δείπνο, την προσευχή του Κυρίου στον Πατέρα του και την προδοσία του Ιούδα. Τη Μ. Παρασκευή η προετοιμασία κορυφώνεται και παρακολουθούμε τα Άγια και Σωτήρια και φρικτά Πάθη του Χριστού. Τέλος, το Μ. Σάββατο γιορτάζουμε την ταφή του Κυρίου, καθώς και την Κάθοδο του στον Άδη. Το πρωί εορτάζεται στην εκκλησία η πρώτη Ανάσταση, ο Εσπερινός δηλαδή της Κυριακής του Πάσχα.

Ονομάζεται έτσι, γιατί σε κάποιο σημείο της, ο Ιερέας πετά στους πιστούς φύλλα δάφνης (βάγια) και προαναγγέλλει την Ανάσταση του Κυρίου, λέγοντας: «Ανάστα ο Θεός κρίνων την γην…». Τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου προς Κυριακή του Πάσχα εορτάζεται η Ανάσταση του Χριστού. Στις εκκλησίες σβήνουν τα φώτα και ο ιερέας προβάλει στην Ωραία Πύλη, κρατώντας σε κάθε χέρι από μία δεσμίδα τριάντα τριών κεριών με το Άγιο Φως, και ψάλλοντας το «Δεύτε λάβετε Φως…».

Αξίζει να αναφερθεί το φαγητό καθώς και οι λιχουδιές, όπου προετοιμάζονται την Μ. εβδομάδα από τις νοικοκυρές. Στα ελληνικά σπίτια, οι γυναίκες πλάθουν κουλουράκια ή και τσουρέκια τη Μεγάλη Τρίτη , ενώ τη Μεγάλη Πέμπτη βάφουν κόκκινα αυγά. Ζυμώνουν το Λαμπρόψωμο προς τιμήν του Αναστημένου Χριστού σχηματίζοντας με ζυμάρι στην επιφάνειά του τα αρχικά γράμματα του πασχαλινού χαιρετισμού Χριστός Ανέστη βάζοντας στο κέντρο ένα κόκκινο αυγό. Το βράδυ της Ανάστασης, μόλις το Άγιο Φως μεταφερθεί σε όλα τα σπίτια, το δείπνο με κύριο φαγητό τη μαγειρίτσα είναι έτοιμο, καθώς και το τσούγκρισμα των κόκκινων αυγών στο σπίτι ή έξω από την Εκκλησία. Κατά την Κυριακή του Πάσχα, γίνεται το σούβλισμα του αρνιού αλλά και άλλες εκδηλώσεις.

Γράφει η Παναγιώτα Χατζηδάμου Β4

anastasis

Πηγές:

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης