Πότε και πώς καθιερώθηκε η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης;

Το ξέρατε ότι η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης καθιερώθηκε από την Γενική Διάσκεψη της UNESCO μετά από ελληνική πρωτοβουλία;

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά: Σε χώρες όπως η Γαλλία, η Βρετανία, οι ΗΠΑ, υπήρχε ο θεσμός της εβδομάδας ποίησης ή κάποιες γιορτές ποίησης κατά την διάρκεια των οποίων το κοινό μπορούσε να παρακολουθήσει αρκετές εκδηλώσεις. Η ιδέα αυτή ενέπνευσε τον Έλληνα ποιητή Μιχαήλ Μήτρα να προτείνει το 1997 στη Εταιρεία Ελλήνων Συγγραφέων να θεσπιστεί μία ημέρα αφιερωμένη στην  ποίηση και στην Ελλάδα.

Η πρωτοβουλία του αντιμετωπίστηκε θετικά από τα μέλη της Εταιρείας Συγγραφέων και μάλιστα προτάθηκε ως ημέρα εορτασμού η 21η Μαρτίου γιατί σύμφωνα με την ποιήτρια Λύντια Στεφάνου: «η ημέρα της εαρινής ισημερίας συνδυάζει το φως από τη μία και το σκοτάδι από την άλλη, όπως η ποίηση συνδυάζει το φωτεινό πρόσωπο της αισιοδοξίας με το σκοτεινό πρόσωπο του πένθους. Η ποίηση είναι η πρώτη νεότητα της γλώσσας, ποιητικά είναι τα πρώτα κείμενα, η ποίηση είναι η αρχή των πάντων. Η ισημερία  δηλώνει την αρχή της άνοιξης, είναι ημερομηνία συμβολική και για την αρχή της ποίησης, για αυτό επιλέξαμε μια μέρα που να δηλώνει ακριβώς αυτή την αρχή»

Πράγματι η πρώτη Ημέρα Ποίησης γιορτάστηκε το 1998. Η γιορτή είχε μεγάλη επιτυχία, το παλιό ταχυδρομείο στην πλατεία Κοτζιά στην Αθήνα ήταν γεμάτο, δεν έπεφτε βελόνα. Όσοι αγαπούσαν την ποίηση ήταν εκεί. Είχε έρθει και η ΕΡΤ να καλύψει το γεγονός. Η γιορτή συνεχίστηκε και την επόμενη ημέρα με ποιητικές αναγνώσεις. Ο μόνος όρος ήταν τα ποιήματα που επέλεγε κάποιος να διαβάσει να μην είναι δικά του.

Υπάρχει όμως και συνέχεια: ο σπουδαίος Έλληνας συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, ο οποίος ήταν πρέσβης στην UNESCO, πρότεινε την επόμενη χρονιά, το 1999, να κηρυχτεί η 21η Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα της Ποίησης. «Εισηγήθηκα στο Εκτελεστικό Συμβούλιο η 21η Μαρτίου να ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, όπως 21η Ιουνίου είναι Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής. Οι Γάλλοι, οι Ιταλοί, οι Τυνήσιοι και άλλοι πρέσβεις από χώρες της Μεσογείου υποστήριξαν την εισήγηση και η ελληνική πρόταση υπερψηφίστηκε», δήλωσε ο ίδιος.

Έτσι, με τη σύμφωνη γνώμη και των άλλων κρατών – μελών της UNESCO, η 21η Μαρτίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, με σκοπό την προβολή της ποίησης από τα ΜΜΕ, την ενίσχυση των κοινωνικών δεσμών και των δεσμών μεταξύ της ποίησης και των άλλων τεχνών.

“Δεν υπάρχει τέχνη χωρίς ποίηση!” είχε πει ο μεγάλος Γάλλος ζωγράφος, Ευγένιος Ντελακρουά.

Γράφει η Έρικα Στεργίου Β4

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης