Η Τεχνολογία (προέρχεται από τις λέξεις τέχνη και λόγος, με την έννοια της ιδέας) ορίζεται το άθροισμα των τεχνικών, των δεξιοτήτων, των μεθόδων ή και των διαδικασιών που αξιοποιούνται και χρησιμοποιούνται κατά την παραγωγή αγαθών, προϊόντων ή υπηρεσιών για την βελτίωση της ζωής του ανθρώπου ή για την επίτευξη βασικών στόχων κατά την επιστημονική έρευνα.
Στην σημερινή εποχή η τεχνολογία θεωρείται βασικός παράγοντας που επηρεάζει σημαντικά την καθημερινή μας ζωή. Τα τελευταία χρόνια, η εξέλιξη της τεχνολογίας παγκοσμίως είναι ραγδαία ενώ παρατηρείται πως είναι αναγκαία στις καθημερινές μας ασχολίες. Για παράδειγμα, η τεχνολογία σήμερα αξιοποιείται σε ποικίλους τομείς, στην εκπαίδευση, στην εργασία, στην κοινωνική ζωή.
Αναμφίβολα, αποτελεί μία γέφυρα επικοινωνίας των ανθρώπων των οποίων οι συνθήκες ζωής καθίστανται αποτρεπτικές για τη δια ζώσης επικοινωνία. Παράλληλα, ενθαρρύνει την ανάπτυξη «σχέσεων» αρχικά μέσω του διαδικτύου, του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και μέσω εφαρμογών όπως τα κοινωνικά δίκτυα, κάτι, πολύ συνηθισμένο στην εποχή μας. Εξυπηρετεί ποικίλες ανάγκες του χρήστη κάτι που τις παλιότερες εποχές φάνταζε εξωπραγματικό.
Παρόλο που έχει συμβάλει σημαντικά στην εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού, έχει κλονίσει τα είδη της χειρωνακτικής εργασίας καθώς πολλές θέσεις απασχόλησης έχουν αντικατασταθεί από προηγμένης τεχνολογίας μηχανήματα, ακόμα και ρομπότ. Επίσης, ένα ακόμα μεγάλο πρόβλημα που έχει προκύψει από τη χρήση των κινητών τηλεφώνων και γενικότερα από τις συσκευές τελευταίας τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια, είναι η εξάρτηση που δημιουργούν.
Αξίζει να σημειωθεί πως τελευταία οι επιστήμονες έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι ο τοµέας της Επιστήµης των Υπολογιστών που ασχολείται µε τη σχεδίαση και την υλοποίηση προγραµµάτων τα οποία είναι ικανά να µιµηθούν τις ανθρώπινες γνωστικές ικανότητες, εµφανίζοντας έτσι χαρακτηριστικά που αποδίδουµε συνήθως σε ανθρώπινη συμπεριφορά, όπως:
- η επίλυση προβλημάτων
- η αντίληψη µέσω της όρασης
- η µάθηση
- η εξαγωγή συμπερασμάτων
- η κατανόηση φυσικής γλώσσας κλπ.
Στην τεχνητή νοημοσύνη ένα υπολογιστικό σύστημα μιμείται την ικανότητα ενός εμπειρογνώμονα στη λήψη αποφάσεων. Τα έμπειρα συστήματα σχεδιάστηκαν
- για να λύνουν πολύπλοκα προβλήματα σκεπτόμενα με βάση τη διαθέσιμη γνώση σε ένα πεδίο, όπως κάνει ένας εμπειρογνώμονας
- και όχι εκτελώντας μία ακριβής διαδικασία επίλυσης την οποία έχει προδιαγράψει ένας προγραμματιστής, όπως στην περίπτωση του συμβατικού προγραμματισμού υπολογιστών.
Για την δημιουργία της ΤΝ συνεργάζονται πολλοί τομείς της επιστήμης:
- Τεχνολογία Υπολογιστών
- Μαθηματικά
- Νευροεπιστήμες
- Ψυχολογία
- Οικονομικά
- Γλωσσολογία
Σήμερα η τεχνητή νοημοσύνη βρίσκει εφαρμογή σε πολλά πεδία της επιστήμης. Από τις οικιακές συσκευές που χρησιμοποιούμε καθημερινά μέχρι τις πολύπλοκες ρομποτικές εργασίες που διενεργούνται σε χειρουργεία και από την απλή δημιουργία ενός κειμένου με αυτόματο τρόπο ή την επίλυση ενός μαθηματικού προβλήματος έως την χρήση ρομποτικών μηχανημάτων σε θέσεις ανθρώπινου δυναμικού πχ ενός σερβιτόρου.
- Ο υπολογιστής της IBM Deep Blue έγινε ο πρώτος που νίκησε τον παγκόσμιο πρωταθλητή στο σκάκι Garry Kasparov σε αγώνα επίδειξης το 1997.
- Αυτοκίνητα χωρίς οδηγό
- Η δημιουργία όλο και πιο έξυπνων συστημάτων ή ρομπότ ολοένα γίνεται περισσότερο αποδεκτή, οπότε ίσως στο μακρινό ή κοντινό μέλλον άνθρωποι και ρομπότ να ….συνυπάρχουμε…
Τον Οκτώβριο του 2017 ένα ανθρωποειδές ρομπότ με το όνομα Σοφία, απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων από όλο τον κόσμο σε ένα διεθνές Forum
Γράφουν οι Βότσης Άκης Γ2 και Μαργαρίτης Αχιλλέας Γ2
Πηγές
Wikipedia
WorldPress.com